Ekonomix
1780 prikaza

Ruski tajkuni plaćaju dva milijuna eura za državljanstvo

Scene iz Limassola na Cipru
1/4
Flickr
Konzultanti tvrde da im je to daleko najlakši i najbrži način za izvlačenje novca iz Rusije

Južna obala Cipra omiljeno je odredište turistima iz svih dijelova svijeta. Međutim, tek rijetki će se osjećati tako dobrodošli kao ruski turisti. Kako piše britanski Independent, ruske zastave ponosno se vijore na brojnim jahtama u nedavno dovršenoj marini, a i restorani ponosno poslužuju tradicionalna ruska jela. Osim toga, u Limassolu se češće mogu vidjeti ćirilični natpisi na ruskom nego na grčkom.

Ova Moskva na Mediteranu doživjela je pravi procvat otkako su bogati Rusi i njihov novac pronašli novo utočište u ovoj malenoj europskoj državi. Dugi niz godina je Cipar poznat kao utočište ruskog kapitala, ali sada su omogućili još sofisticiranije načine za skrivanje tih fondova. "Ako ne možeš oprati rusku lovu, operi samog Rusa", jedna je od poznatih izreka na Cipru.

Scene iz Limassola na Cipru | Author: Flickr Flickr

Novi val doseljavanja počeo je kad su olakšali kupovinu putovnice u naporima da izvuku Cipar iz duboke krize nakon raspada bankarskog sustava 2013. godine. Strani državljani sada mogu postati punopravni građani Cipra u roku od šest mjeseci ako ulože najmanje 2 milijuna eura u nekretnine ili kupe državne mjenice u vrijednosti od 2,5 milijuna eura. Otad je otočna državica izdala oko 2.000 putovnica, a otprilike polovica je završila u ruskim rukama. Utjecaj prodanih putovnica se itekako osjeti i samo prošle godine su zabilježili oko 4 milijarde eura stranih ulaganja.

Scene iz Limassola na Cipru | Author: Flickr Flickr

Jedan novi Cipranin otkrio je kako čitav proces funkcionira. Prvo je trebao izvući svoju imovinu iz Rusije i prenijeti je u vlasništvo kompanije registrirane u Nizozemskoj. U tome je uspio prije nekoliko godina. Zatim je istraživao gdje mu je najlakše dobiti drugo državljanstvo. Prvo ga je zaintrigirala Malta, ali kasnije se odlučio za Cipar zato što je bilo najlakše i najbrže. U kolovozu je kupio dvije vile vrijedne oko 5 milijuna eura, a u prosincu je već dobio novu putovnicu.

Konzultanti priznaju da je Cipar najbolji izbor. Iako bogataši mogu dobiti državljanstvo diljem svijeta, Cipar je puno bolji izbor zato što tamošnja putovnica omogućuje nesmetan ulazak u sve države Europske unije, a bez vize mogu putovati u čak 147 zemalja svijeta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.