Ekonomix
355 prikaza

Rekordna potpora EU, ali ne i u Hrvatskoj

Panoramski pogled na Trg gdje se odvija svečana proslava ulaska RH u EU
Patrik Macek (PIXSELL)
Gotovo polovica hrvatskih građana, 49 posto, neutralnog je mišljenja o članstvu u Europskoj uniji

Prije gotovo šest godina Hrvatska je postala članicom EU. Od tada do danas niz događaja na europskom području pokrenuli su i raspravu koliko je članstvo u ovoj europskoj organizaciji dobro ili loše za našu zemlju. I dok će kritičari reći da bez EU možemo, većina pak bolju budućnost Hrvatske vidi jedino u suradnji s EU. Posljednje istraživanje javnog mnijenja Eurobarometar tako bilježi rekordnu potporu EU, no na području Hrvatske ipak nižu od europskog prosjeka.

Gotovo polovica hrvatskih građana, 49 posto, neutralnog je mišljenja o članstvu u Europskoj uniji, tj. misli kako članstvo u Uniji nije ni dobro a ni loše. Njih 36 posto misli kako je to za našu zemlju dobra stvar, što je manje u odnosu na europski prosjek pozitivnog mišljenja prema EU koji iznosi 60 posto. Smanjenje je to za sedam postotnih bodova u odnosu na prošlogodišnje istraživanje.

Onih koji misle kako članstvo nije dobra stvar je 14 posto, dok je europski prosjek 12 posto.

EUROBAROMETAR | Author: Eurobarometar Eurobarometar

Većina hrvatskih ispitanika, njih 59 posto, smatra kako je njihov glas u EU važan, no istovremeno, njih 46 posto smatra da stvari u Uniji ne idu u dobrom smjeru. Istraživanje se bavilo i važnošću glasovanja na izborima za Europski parlament, koji će se održati sljedeće godine, pa tako 38 posto građana Hrvatske smatra kako njihov glas na tim izborima ima srednju važnost, a 35 posto smatra kako je od velike važnosti.

Kao prioritete o kojima bi se trebalo raspravljati tijekom kampanje za nadolazeće europske izbore, građani Hrvatske izdvojili su borbu protiv nezaposlenosti mladih, 68 posto, gospodarstvo i rast, 61 posto, socijalnu zaštitu građana EU, 48 posto, te prava potrošača i sigurnost hrane 34 posto.

Većina hrvatskih građana kao nositelje stvarne promjene vidi nove stranke i političke pokrete, pa njih 72 posto smatra kako su oni jako važni, ali i kao nositelje novih rješenja, što smatra 68 posto ispitanika. Da ti pokreti i stranke nisu opasnost za našu demokraciju smatra 58 posto ispitanika.

Izbori za Europski parlament

Novo istraživanje Europskog parlamenta, objavljeno je godinu dana prije europskih izbora koji će se održati u svibnju 2019.  godine. Ispitivanje prikazuje i potvrđuje rast potpore EU. Tako u prosjeku 60 posto građana EU vjeruje kako je članstvo u Uniji pozitivno za njihovu zemlju, a dvije trećine ispitanika smatra da njihova zemlja ima koristi od članstva u Europskoj uniji. To je i najveći zabilježeni postotak potpore od 1983. godine.

Kao glavni razlog glasovanja na ovim izborima, građani Hrvatske pa tako i građani EU, složit će se kako je riječ o njihovoj dužnosti (52 posto), dok će na izborima za Europski parlament glasovati i 33 posto građana Hrvatske kako bi pokazali svoje nezadovoljstvo. Kao glavne razloge ne sudjelovanja u glasovanju istaknut će nepovjerenje u politički sistem, 54 posto, te nepovjerenje u snagu svoga glasa, tj. mogućnost da nešto promjene, 53 posto.

Građani kopaju po smeću u potrazi za povratnom ambalažom Budućnost Top News Bloomberg: Siromašna Hrvatska želi euro, ali kako?

Upitani o specifičnim temama o kojima razmišljaju, ispitanici u izbornoj kampanji najviše žele čuti o borbi protiv terorizma 49 posto, a slijedi ju nezaposlenost mladih – 48 posto, imigracija 45 posto te gospodarstvo i rast 42 posto. Otprilike trećina Europljana navodi borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša temama koje ih najvišezanimaju, njih 35 posto, dok su promicanje ljudskih prava i demokracije kao i socijalna zaštita europskih građana zastupljeni kod 32 posto ispitanika.

Glavnina ispitanika i dalje je zadovoljna načinom na koji demokracija funkcionira u njihovoj zemlji (55 posto) i u EU (46 posto), a polovica ispitanika ne smatra pojavu novih stranaka ili političkih pokreta usmjerenih protiv establišmenta kao prijetnju demokraciji. Većina ispitanika (56 posto) vjeruje da takve nove političke stranke mogu biti nositelji promjene - dok jasnih 70 posto ispitanika upozorava nove stranke da ''samo biti protiv nečega ne poboljšava ništa''.

Istraživanje je provedeno u travnju ove godine na uzorku od 27.601 ispitanika iz 28 zemalja članica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.