Ekonomix
38372 prikaza

Recesija u Njemačkoj: Kraj 'zlatnih godina' bogate države

Dresden: Proizvodnja e-Golfa
DPA/PIXSELL
Njemačka ekonomija se smanjila u zadnja tri mjeseca i za očekivati je da će doživjeti još jedan pad u sljedećem kvartalu

Njemačka ekonomija nalazi se na rubu recesije, što je posljedica udara na njene tvornice iz američko-kineskog trgovinskog rata, neizvjesnosti oko izlaska Velike Britanije iz Europske unije i problema u njenom ključnom automobilskom sektoru.

Istraživanje preliminarnih indeksa menadžera nabave objavljenom u ponedjeljak pokazalo je znakove da se slabost širi i na njemački uslužni sektor, koji je zabilježio snažan rast u posljednjim kvartalima, čak i kada je proizvodnja smanjena. 

Usporavanje najveće europske ekonomije dogodilo se prije svega zbog sektora proizvodnje, koja uvelike ovisi o izvozu, a dodatni udarac dobila je od smanjene potražnje iz Velike Britanije, Kine, Turske i drugih zemalja u zadnjih godinu dana.

Život u Jugoslaviji Prije 35 godina Ekonomix Najčuvanija tajna Juge: Spiskali su milijarde dolara

"Brojke o proizvodnju su naprosto očajne. Neizvjesnost zbog trgovinskog rata, nepovoljne situacije na tržištu automobila i Brexita paralizirale su narudžbe", kaže ekonomist Phil Smith za Wall Street Journal.

Njemačka ekonomija se smanjila u zadnja tri mjeseca i za očekivati je da će doživjeti još jedan pad u sljedećem kvartalu.

Središnja njemačka banka u ponedjeljak je priznala da je Njemačka vjerojatno ušla u recesiju, ali ju je opisala kao blagu, te da nema razloga za brigu.

Iako je u cijeloj eurozoni u kolovozu zabilježen pad indeksa, u Njemačkoj je bio najveći i došao na najniži nivo još od listopada 2012. godine. Zabilježen je i pad aktivnosti privatnog sektora i to po prvi put u proteklih šest i pol godina. Ono što njemačku državnu banku trenutno najviše brine je hoće li se industrijski sektor oporaviti prije nego se slabljenje ekonomije proširi i na ostale sektore.

Sve to utjecalo je i na investitore, koji su očekivali ipak bolje rezultate za kolovoz.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Flatscher 16:59 26.Rujan 2019.

    partizan, ne brini ti za švabe.

  • krstomarko7 21:33 24.Rujan 2019.

    Hrvatska će biti kolateralna žrtva, jer su naši "puzajući" političari sve oči i nade uprli u Mutti Merkel, ona im je svo vrijeme i otac i majka.

  • BESTpartizan 20:22 23.Rujan 2019.

    švabe se raspadaju nema više alles gute