Ekonomix
1859 prikaza

Rat Trumpa i Pekinga podijelit će svijet kao Orwell u '1984.'

Sastanak G7
Facebook
Roman iz 1949. danas se primjećuje ne kroz opisane ideologije, nego kroz ova tri velika svjetska saveza koja se naziru

Donald Trump je prijetio Kini carinama na 500 milijardi vrijednu uvoznu robu i prvi udar je poslao; 34 milijarde. Kina je odmah obećala da će uzvratiti jednakom silinom, u to nitko nit ne sumnja, te je dugo najavljivani sukob već sada, unaprijed, nazvala "najvećim trgovinskim ratom u ljudskoj povijesti".

Pa ako to Peking tako naziva, onda u to valja vjerovati, kao što i valja vjerovati profesoru Ljubi Jurčiću, stručnjaku s Ekonomskog fakulteta Zagreb, da se već danas nazire sukob od oko dva desetljeća koji će, po svemu sudeći, iznjedriti svijet podijeljen po granicama kakve je u svoje doba predvidio George Orwell u najčuvenijoj antiutopiji svih vremena – u "1984.".

Donald Trump Trgovinski rat Ekonomix Trump u nikad većem ratu s Kinom

"Prvo treba vidjeti motive tih politika, posebno Trumpove. Motivi očito nisu samo carinski, trgovački, bilančni što se tiče odnosa uvoza i izvoza. Oni očito imaju i neku drugu svrhu. Vidimo i po izjavama proteklih tjedan ili dva da Trump vidi i WTO kao nepravednu prema Americi", upozorio je Jurčić da se ne gubi iz vida šira slika.

WTO je osnovana u Breton Woodsu 1945. kako bi uklanjala prepreke svjetskoj trgovini, u prvom redu smanjivanjem carina. A sada...

"Ovo što Trump sada radi je kontra WTO, iako je njene temelje udarila Amerika 1945. Trumpovi potezi su znači kontra sustava koji je kreiran poslije Drugog svjetskog rata", konstatirao je. A onda je krenuo dalje. Činjenica je da je SAD 1945. bio najjača svjetska sila; ekonomski, politički i vojno. Činjenica je da je ona to i danas. No, svijet 1945. i svijet 2018. ipak su sasvim različite priče.

"Japan i Njemačka tada su bile porušene fašističke zemlje, nula bodova. Kina koja je bila siromašna, nula bodova, isto kao i Indija i tako dalje. Kad gledate danas, SAD je i danas vodeća ekonomska, politička i financijska sila, ali njoj su sada za vratom Kina, koja raste vrlo brzo, a i pet puta je veća od Amerike. Japan je druga sila u svijetu, a tu se stvorila i EU koja je po ekonomskoj snazi sada blizu SAD-u", kazao je Jurčić.

Uz Kinu koja raste, koja će po standardu ovakvim ritmom kroz nekoliko godina i prestići SAD, uz EU koja je dostigla nivo SAD-a, stvari se jako mijenjaju.

Sastali se Kim Jong Un i Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

"Očito Amerika sada želi iskoristiti sadašnju poziciju, dok još ima ekonomsku, vojnu i financijsku moć, da novom politikom vodeću poziciju u svijetu zadrži i narednih 50 godina. Tako da ovaj trgovinski rat nije samo rat zbog trgovine ili neravnoteže u bilanci, nego ga ja gledam kao početak jednog procesa, jedne politike, gdje Amerika želi reformirati ekonomske i političke institucije tako da i dalje zadrži svoj vodeći položaj u svijetu koji je imala do sada", prvi je Jurčićev ključni zaključak.

On podsjeća da SAD tradicionalno jest bio za jaku Europu, ali ne prejaku, u skladu s tim je u odgovarajućoj mjeri Europi uvijek pomagao, iako je s dolarom radio sasvim drugačije.

"Dolar je svjetska valuta čiji je glavni ekonomski cilj bio da se skine primat britanske funte, da postane svjetska rezervna valuta, kako bi kroz dolar SAD lakše upravljao svijetom kroz MMF, Svjetsku banku, WTO, multilateralne sporazume. Samo, to Americi više ne ide u prilog jer više nije značajno jača od drugih, jer sada i drugi koriste te institucije za svoje jačanje. U taj sustav Amerika je puno dala, još više je i dobila, ali razvili su se i EU i Kina i Japan, te bi SAD sada morao s njima dijeliti tu moć i izgubiti primat kroz narednih 20-ak godina. Zato im je potrebno razdrmati postojeći ekonomski i politički sustav u svijetu i stvoriti novi sustav koji bi Americi osigurao vodeću poziciju za narednih 50 godina", zaključio je dalje.

Trgovinski deficit, upozorio je, SAD-u naprosto ne može biti problem. Ta zemlja uvijek može "tiskati dolare", tako da ne može to biti ono što Trumpa žulja. U tom smjeru je išla i izjava Pekinga u petak, da je "Trumpov plan podčinjavanje Kine" i da Peking na to "neće pristati". Naravno da je riječ o pojednostavljivanju, ali suština trgovinskog sukoba s Kinom nakon EU, pa i Kanade, sve upućuje da je doista takva.

Donald Trump Nema kraja Ekonomix Kina odogovorila na nove Trumpove prijetnje: Čekamo te

"Ovo što izlazi prema vani, to sigurno nije ono glavno što se događa. Iza zatvorenih vrata sigurno se vode vrlo složeni pregovori između Kanade i Amerike, između Amerike i Europe, Amerike i Kine. Ovo je samo provociranje Amerike, bacanje ideja samo da osjeti koliko je jaka suprotna strana i koliko je suprotna strana spremna daleko ići. Da tako kažem, ovo je samo testiranje suparnika. A ovaj proces se sasvim sigurno neće zaustaviti niti do kraja ove niti do kraja sljedeće godine. Po mojoj procjeni, sada smo ušli u proces koji će trajati najmanje 20 godina", kaže on, a istodobno se nada da ovaj put neće biti i rata.

Još prije dosta mjeseci pojedini su stručnjaci u SAD-u Donalda Trumpa upozoravali da prijeti jako opasnom igrom, da je ekonomski izolacionizam na svjetskoj razini prethodni put doveo do svjetskih ratova. I Jurčić podsjeća da je Prvi svjetski rat zapravo završio Drugim svjetskim ratom, da su se u tih 30-ak godina raspala svjetska carstva – rusko, otomansko,austro-ugarsko, Engleska je izgubila dominaciju.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 10:15 12.Srpanj 2018.

    trump je opasan