Ekonomix
220 prikaza

"Rad u Facebooku je kao život u kultu u Sjevernoj Koreji"

Facebook
REUTERS/Dado Ruvic
Nova knjiga bivšeg zaposlenika Facebooka otkriva crnu stranu rada u kompaniji koja stoji iza najveće društvene mreže na svijetu

Mark Zuckerberg se već godinama suočava sa optužbama da je Facebook seksistička kompanija kojom njezin osnivač vlada poput imperatora. Jedan od njegovih bivših zaposlenika, Antonio Garcia Martinez u svojoj novoj knjizi " Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley" opisao je kako izgleda raditi za Facebook.

Naveo je kako je rad u Facebooku poput života u kultu u Sjevernoj Koreji. Zaposlenici, piše Martinez, uvjereni su u neku svoju mesijansku ulogu da cijeli svijet moraju pridobiti na Facebook.

Mark Zuckerberg | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Zaposlenicama se često govori da ne smiju nositi izazovnu odjeću koja bi mogla odvlačiti pažnju njihovih muških kolega. Šef human resourcea novim zaposlenicama redovito drži govor o tome kako se trebaju odijevati, a kako piše Martinez u svojoj knjizi, muški zaposlenici nikada nisu bili izloženi takvim pravilima.

Još šokantnije je Martinezovo otkriće kako unutar Facebooka postoji interna 'policija', koju uspoređuje s KGB-om, The Sec, a koja kontrolira apsolutno sve što zaposleni rade.

Knjiga također otkriva kako šefovi razgovaraju s novim zaposlenicima. Martinez se prisjeća kako je Chamath Palihapitiya, jedna od Zuckerbergovih zvijezda rekao jednom novom kolegi: "Slušaj, ovdje nema zajebancije. Sada si u Facebooku i puno toga moramo napraviti."

Dvadeset minuta kasnije je istim tonom istom kolegi rekao: "Daj to više jebeno napravi!"

Dan kada netko počinje raditi u Facebooku se zove "Faceversary" i tretiralo se kao drugi rođendan zaposlenika, kolege bi mu čestitale i davale balone i darove.

S druge strane, na dan kada bi odlazili iz Facebook tretirao se kao dan njihove smrti i kao profilnu fotografiju na Facebooku bi bivšem kolegi stavili uništenu karticu za ulaz u zgradu Facebooka.

Bizarne dvorane za sastanke su imale i bizarna imena – jedna se zvala Ping, a druga odmah pored nje Pong.

Zuckerbergov ured zovu "akvarij", jer je sav u staklu. Od zaposlenika očekuje da rade i po dvadeset sati dnevno i opsjednut je tajnama. Nakon što je jedan zaposlenik u javnost pustio podatke o novom proizvodu kojeg planiraju lansirati, Zuckerberg je svim zaposlenicima Facebooka poslao e-mail u čijem je 'subjectu' napisao "Daj otkaz!".

Martinez tvrdi da Zuckerberg nije imao pojma o oglašavanju niti je znao kako zaraditi novac, te je odluke donosio zato "jer je imao dobar osjećaj". Sve dok u kompaniju nije došla Sheryl Sandberg, jedna od najvažnijih osoba u Googleu u to vrijeme. Mnoge promjene u kompaniji su se dogodile tek nakon njezinog dolaska, piše Martinez.

On nije prvi koji je sasuo drvlje i kamenje po Zuckerbergu i njegovoj kompaniji. Katherine Loose još je jedna bivša zaposlenica koja je u svojoj knjizi " The Boy Kings: A Journey into the Heart of the Social Network" napisala kako je Zuckerbergova tvrtka seksistička u kojoj su mentalno zapeli u pedesetima, odnosno godinama Mad Mena. Ona je opisala kako su kolege svojim kolegicama nudili seks u troje, te ih često zaskakali s glupim doskočicama, poput "zabio bi zube u tvoje dupe".

U svojoj je knjizi Zuckerberga usporedila s Napoleonom koji je stvorio kompaniju kako bi ga zaposleni mogli obožavati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.