Ekonomix
389 prikaza

Putinova zemlja čudesa: Umislio da ima 450 milijardi dolara

Vladimir Putin
Youtube
Putinov opis ekonomske situacije u Rusiji kao da nema veze sa stvarnošću

Rusija se ovaj tjedan lagano vratila u radnu rutinu, nakon 10 dana praznika poslije Nove godine. Dok je u Moskvi ledeno i snježno, predsjednik Vladimir Putin uživao je u sunčanom Sočiju, na Crnom moru. 

Možda je upravo zato izgubio i dodir s ruskom realnošću, jer je u intervju za njemački Bild izjavio mnoštvo neistina o ekonomskoj situaciji svoje države.

Naime, Putin je samouvjereno opisivao niski ruski deficit, bogate nacionalne rezerve i ustvrdio je da pad cijene nafte "zdravo utječe" na rusku ekonomiju.

"Rusija ima više od 300 milijardi dolara u zlatnim rezervama" u Centralnoj ruskoj banci, uz 150 milijardi dolara u vladinim rezervnim fondovima, rekao je Putin. No s tih navodnih 450 milijuna, Putinova Rusija raspolaže samo u njegovim snovima.

Moskovskij Komsomolets (MK) - novine koje čita trećina stanovnika Moskve, objavio je veliku priču o tome kako je "Putin napravio 150 milijuna dolara grešaka procjenjujući ruske rezerve". Novinari su intervjuirali nekoliko ruskih strućnjaka i nezavisnih financijskih analitičara, koji su svi odreda ostali zabezeknuti Putinovim izjavama, budući da se službene informacije o stanju u gospodarstvu ionako mogu naći na stranicama vlade.

Putinovi savjetnici su očito dezinformirali predsjednika, zaključak je novina.

A prava slika ne pruža nimalo razloga za optimizam. Ruska ekonomija itekako ovisi o cijeni nafte, jer ona predstavlja 15 posto ruskog BDP-a. 

Vladimir Putin i Dmitrij Medvjedev | Author: Michael Kappeler (DPA/PIXSELL) Michael Kappeler (DPA/PIXSELL)

Vodeći ruski ekonomisti su se sastali ovaj tjedan kako bi saslušali procjene premijera Dmitrija Medvjedova o državnom budžetu, koji se bazirao na cijeni uralske nafte od 50 dolara po barelu. No cijena barela je bliže 30 dolara.

Medvjedev je potvrdio da se Rusija mora priremiti na "najgori mogući scenarij", jer ukoliko cijena barela padne na 24 dolara, ruski deficit bi se mogao popeti na 7.5 posto BDP-a.

"Sad smo u puno lošijoj situaciji nego što smo bili 2008. godine, kad su naše rezerve iznosile 600 milijardi i samo 15 milijuna ljudi je živjelo u siromaštvu", izjavio je jedan od sudionika foruma, Vladimir Rižkov, te dodao: "Danas imamo malo više od 300 milijardi u rezervama i brzorastuće siromaštvo".

Ruske iskoristive rezerve su u brzom opadanju, čemu nije pomogla situacija u zemlji proteklih godina, recimo sukobi na Krimu, a stručnjaci ne znaju gdje više rezati troškove, jer su već uvelike smanjili budžet za obrazovanje i zdravstvo, te državna ekonomija kao da nema rješenja na vidiku, piše Daily Beast.

Inače, ruski narod voli Putina zbog njegovog poznatog optimizma, no ekonomisti smatraju da je krajnji čas da se predsjednik okruži stručnjacima, a ne idealistima koji mu ne pokazuju pravo stanje stvari na terenu i ne pružaju izlaz iz krizne situacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.