Ekonomix
151 prikaza

Prvi put u povijesti manje od 10 posto ekstremno siromašnih na svijetu

Beskućnik u Ateni
Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Ovaj tjedan dobili smo i jedne dobre vijesti, a to je da se nazire kraj siromaštvu diljem svijeta

Prvi put u povijesti broj osoba koje žive u ekstremnom siromaštvu trebao bi pasti ispod 10 posto. 

Koristeći ažuriranu međunarodnu liniju siromaštva, prema kojoj su ispod nje svi koji preživljavaju s manje od 1.90 dolara dnevno, Svjetska banka procijenila je da je broj osoba koje žive u ekstremnom siromaštvu s 12.8 posto 2012. godine pao na 9.6 posto 2015. Nove brojke pružaju nadu da bi ekstremno siromaštvo moglo biti eliminirano u bliskoj budućnosti.

"Ovo je danas najbolja vijest diljem svijeta - ove projekcije pokazuju da smo mi prva generacija u ljudskoj povijesti koja bi mogla okončati ekstremno siromaštvo", izjavio je predsjednik Svjetske banke, Jim Yong Kim.

Slum u Kambodži | Author: Jens Kalaene/DPA/PIXSELL Jens Kalaene/DPA/PIXSELL

Nove brojke su posebno impresivne kad uzmete u obzir da je prije svega 25 godina više od trećine ljudi diljem svijeta živjelo u ekstremnom siromaštvu. Unatoč rastućoj svjetskoj populaciji, broj onih koji žive u ekstremnom siromaštvu smanjio se za više od pola od 1990. do danas.

UN je prošli tjedan izjavio da planira iskorijeniti ekstremno siromaštvo do 2030. godine, koristeći prethodne mjere Svjetske banke, pri kojima su ekstremno siromašni svi koji žive s manje od 1.25 dolara dnevno. Njihov prethodni plan, da upola smanje broj osoba koje žive u ekstremnom siromaštvu, zasad je postignuti i to prvenstveno zbog gospodarskog rasta u Kini.

Svjetska banka ističe da njihove prognoze pokazuju da čimbenici poput jakog rasta u zemljama u razvoju i investiranja u obrazovanje, zdravstvo i socijalnu sigurnost imaju velik učinak na stope globalnog siromaštva. "Ove nove prognoze pada siromaštva trebale bi nam dati zamah i pomoći da se usredotočimo još više na najučinkovitije strategije kojima možemo zaustaviti siromaštvo", izjavio je Kim.

Ali iz Svjetske banke su napomenuli da unatoč poboljšanju, siromaštvo ostaje ozbiljan problem u južnoj Aziji i subsaharskoj Africi. S druge strane, u istočnoj Aziji bi razina ekstremnog siromaštva trebala pasti za više od 60 posto, na 4.1 posto 2015. godine, piše Washington Post.

Također, bitno je napomenuti da najnovije procjene isključuju Bliski istok, budući da su im ondašnji podaci nedostupni zbog sukova i nesigurnosti u brojnim zemljama u regiji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.