Ekonomix
5960 prikaza

Prvi put je na listi najbogatijih - ima tek 36 godina

Yang Huiyan - prva kineska milijarderka i vlasnica građevinske tvrtke
1/6
Pinterest
Od oca je naslijedila građevinsku tvrtku i stvorila giganta koji joj je donio 21,3 milijarde USD

Iako se do kraja godine situacija može promijeniti, prema Forbesovoj listi na današnji dan, najbogatiji čovjek je Jeff Bezos, vlasnik Amazona. Iako je na godišnjoj listi za 2016. vrijedio 72,8 milijardi, Bezos je povećao ove godine svoje carstvo za čak 25 milijardi dolara.

Bill Gates | Author: Reuters/Mike Segar Reuters/Mike Segar

Tako je pretekao Billa Gatesa, vlasnika Microsofta, koji je u posljednje 23 godine čak 18 godina bio na prvom mjestu svjetskih milijardera. I Gates, iako trenutačno na drugom mjestu, svoje je bogatstvo povećao u odnosu na prošlu godinu. U 2016. težio je 86 milijardi, a prema današnjoj ljestvici, njegovo bogatstvo iznosi 90,3 milijarde. 

Treći je Warren Buffet direktor kompanije Berkshire Hathaway s 85,4 milijarde dolara, pa je trenutačno na istoj poziciji kao i 2016. godine, kad je nakon pobjede Donalda Trumpa, doživio svoj najveći skok i povećao u godinu dana bogatstvo za skoro 15 milijardi dolara.

Američka televizijska ličnost Warren Buffet | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Slijedi ga Amancio Ortega, vlasnik modnog brenda Zara s 79,9 milijardi dolara, a uporno je na petom mjestu i vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg koji je oko 9,5 milijardi dolara siromašniji. 

Šesto mjesto uvjerljivo drži i dalje meksički milijarder Carlos Slim Helu, vlasnik većinskog paketa dionica America Movila, najveće južnoameričke telekomunikacijske kompanije, sa 64,5 milijardi dolara. Nekoć najbogatiji čovjek svijeta već je drugu godinu za redom izvan prvih pet najbogatijih.  

Najveći skok doživio je Bernard Arnault vlasnik carstva luksuznih brendova koji uključuju Dom Perignon, Bulgari, Louis Vuitton, Sephora i Tag Heuer i mreže od oko 3900 prodavaonica a sve pod tvrtkom LVMH. Prošlu godinu završio je na 11. mjestu s 41,5 milijardi, a ove godine povećao je svoje bogatstvo za vrtoglavih 23 milijarde dolara i stigao na visoko 7. mjesto top-liste.

Bernard Arnault vlasnik niza luksuznih robnih marki | Author: Pinterest Pinterest

Pretekao je tako Larryja Ellisona, suosnivača Oraclea koji je 2016. završio s 52,2 milijarde, a ove godine pridodao je točno 9 milijardi dolara. Michael Bloomberg pao je s 10. mjesta popeo se na 9. jer je svoje bogatstvo uvećao za 'samo' 2,6 milijardi dolara, dok su Charles i David Koch pali s 8. na 10 mjesto jer se svatko od njih dvojice obogatio za 1,4 milijarde, pa tako svatko od braće koji imaju tvornice papirnatih i plastičnih proizvoda proizvoda, ima trenutačno 49,7 milijardi dolara. 

Nevjerojatan skok doživio je kineski biznismen Ma Huateng, vlasnik Tencent Holdingsa, internetskog kineskog diva. Huateng je svoje bogatstvo ove godine s 24 milijarde povećao na čak 44 milijarde dolara, a njegova tvrtka drži 12 posto dionica Snapchata. Tvrtka je i vlasnik aplikacije WeChat s 960 milijuna korisnika. Prošle godine Huateng je bio na 31. mjestu, a danas je na 17. 

Sličan poslovni uspjeh ima ove godine i Indijac Mukesh Ambani, vlasnik naftne kompanije Reliance Industries. S 33. na 18. mjesto dovela ga je ovogodišnja zarada od 17 milijardi dolara, pa danas ima ukupno 40 milijardi USD. 

Mukesh Ambani, vlasnik naftne kompanije iz Indije | Author: Pinterest Pinterest

Još jedan Kinez ove je godine zaradio vrtoglavih 25 milijardi dolara. Hui Ka Yan sa 128. popeo se na 22. mjesto s 35,8 milijardi, a njegova tvrtka China Evergrande Group of Shenzhen iz Hong-Konga bavi se građevinarstvom. 

Gotovo nevjerojatni pothvat napravila je Yang Huiyan, zajedno sa sestrom Ziyang. Otac im je 2007. godine prepustio građevinsku tvrtku Country Garden Holdings, a kćerke su se ove godine prvi put pojavile na Forbesovoj listi na 42. mjestu s 21,3 milijarde dolara, što je još jedna potvrda da je Kina već odavno veliki ekonomski igrač u svjetskim razmjerima i izgleda trenutačno najveće gradilište na svijetu. Yang Huiyan je predsjednica Bright Scholar Education Holdings, kompanije s privatnim školama i fakultetima.

Yang Huiyan - prva kineska milijarderka i vlasnica građevinske tvrtke | Author: Pinterest Pinterest

Odlaskom Lilliane Betencourt, suvlasnice L'Oreala, koja je u rujnu umrla u 94. godini života, otišla je najbogatija žena svijeta. Njezina kćer i unuci nastavljaju bitku za njezino bogatstvo od 40 milijardi dolara.

Zahvaljujući braći i ocu, trenutačno je najbogatija žena svijeta Alice Walton, koja ima 45 milijardi dolara, ali se nije upustila u biznis, nego se bavi umjetnošću i na čelu je Crystal Bridges Museum of American Art. 

Slijedi ju Maria Franca Fissolo, udovica vlasnika tvornice slatkiša Ferrero Group. Od pokojnog supruga Michelea naslijedila je 31 milijardu dolara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:46 13.Prosinac 2017.

    veliki uspjeh za tu ženu.sve se može ako se hoće