Ekonomix
1725 prikaza

Prodao je jedan do najskupljih dijamanata u povijesti, a ima ih još

Oppenheimer blue
Dijamant "Oppenheimer blue" je šesti najskuplji na svijetu, iako je puno manji od ostalih u konkurenciji

Na aukciji u Ženevi anoninmnom kupcu prodan je dijamant "Oppenheimerovo plavetnilo" za 57,6 milijuna dolara. Time je četvrtasti plavi dijamant težak oko tri grama postao najskuplji obojeni dijamant na svijetu. Aukcija je trajala 20 minuta, ponude su se slale telefonski i naposljetku je cijena premašila najveću na koju se računalo za više od 10 milijuna dolara.

Time je postao i šesti najskuplji među svim dijamantima na svijetu, odnosno u konkurenciji neusporedivo većih dijamantskih gromada, centimetrima velikih i desecima grama teških. "Oppenheimerovo plavetnilo" naziva se još i draguljem dragulja. Plavi dijamanti uopće ekstremno su rijetki. Tek svaki tisućiti dijamant koji se pronađe, ima tu plavičastu nijansu. A ovaj je uz to i teži od ostalih.

Ime je dobio po svom izvornom vlasniku, britanskom milijarderu, rudarskom magnatu, trgovcu dijamantima i organizatoru konjskih utrka Philipu Oppenheimeru koji je preminuo 1995. u 84. godini života. Prethodno je najskuplji plavi dijamant bio "Blue moon" koji je u studenom 2015. kupio kineski milijarder, 114. najbogatiji čovjek na svijetu, Joseph Lau. A on je, pored bogatstva od 13,3 milijardi dolara, doista posebna priča.

Ovaj 63-godišnji vlasnik 61 posto dionica Chinese Estate Holdinga dijamante je otkrio 2009. kada je svojoj tada jednogodišnjoj kćeri Josephine kupio prvi "Blue moon" i nazvao ga "Josephinein Blue moon" za tričavih 9,5 milijuna dolara. Potom je 2014. za 32,6 milijuna dolara svojoj kćeri Zoe kupio "Zoein dijamant". Da bi u studenom kupio 16,08 karatni ružičasti dijamant za 28,5 milijuna dolara, te najnoviji "Blue moon" za 48,4 milijuna dolara.

Onaj prvi je, dakako, potom preimenovao u "Slatka Josephine". I sve to usporedo s jurnjavom za Gauginovim i Dalijevim slikama, neviđenim rubinima i koječime drugim. U svibnju 2007. bio je među šačicom prvih kupaca tek lansiranog Boeing 747 Dreamlinera, aviončine koja je isporučena tek dvije godine poslije, koja zapada oko 300 milijuna dolara i može primiti više od 300 putnika. Lauu je, međutim, Boeing bio potreban kao privatni avion.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.