Ekonomix
2834 prikaza

Prodaje se zgrada Chrysler - vrijedi 800 milijuna dolara

zgrada Chrysler
1/15
Wikipedia
Vlasnici zgrade nadaju se privući nekoga "dubokih džepova", tko je zainteresiran za to da posjeduje komad njujorške povijesti

Njujorška ikonska zgrada se prodaje. Vlasnici zgrade Chrysler, art-deco zdanja iz 1930. je fond iz Abu Dhabija i njujorški biznismen Tishman Speyer. Oni su dali CBRE grupi da reklamira zdanje na tržištu.

Proteklih godina američki i strani investitori kupovali su slavne zgrade poput nebodera Willis u Chicagu ili njujorškog Waldorf Astoria Hotela, za kojeg je kineska kompanija platila 1.95 milijardi 2015. godine, što je rekord za prodaju američkog hotela.

Vlasnici zgrade Chrysler nadaju se privući nekoga "dubokih džepova", piše The Wall Street Journal, tko je zainteresiran za to da posjeduje komad njujorške povijesti.

Predviđanja o vrijednosti jako variraju. No većina trgovaca nekretninama vjeruje kako su male šanse da se proda za istih 800 milijuna dolara koje je Abu Dhabi Investment Council platio za 90 posto vlasništva 2008. godine, taman prije izbijanja financijske krize.

zgrada Chrysler | Author: Wikipedia Wikipedia
Stara zgrada na East Sideu natječe se s novim staklenik zgradama građenim točno prema željama i ukusima kupaca, s prozorima od poda do stropa, modernim pomagalima, teretanama, terasama itd...

Jako će puno koštati popravci na zgradi koja je gotovo 90 godina stara, a rastuća cifra za najam terena ispod zgrade također utječe na cijenu.

"Možda postoji neki milijarder koji dođe i kaže, "želim reći svijetu da sam sa vlasnik Chrysler zgrade", kaže Adelaide Polsinelli, potpredsjednica u agenciji za prodaju i kupnju nekretnina Compass.

zgrada Chrysler | Author: Wikipedia Wikipedia
No, nadodaje, kupnja zgrade napravljene prije rata nosi svoje probleme.

"Kada se nešto pokvari ili strga popravak puno dulje traje jer postoji jedna osoba na planeti koja ima alat da popravlja nešto iz dvadesetih ili četrdesetih", kaže.

Zgradu od 77 katova je osmislio arhitekt William Van Alen, a građena je između 1928. i 1930. tijekom natjecanja tko će sagraditi najvišu zgradu na svijetu. Osnivač Chrysler Corp., Walter P. Chrysler preuzeo je projekt od prvotnog građevinara.

zgrada Chrysler | Author: Wikipedia Wikipedia
Chrysler i Van Alen natjecali su se protiv Bank of Manhattan, zgrade koja je također bila utrci za najvišu. Chryslerov 56 metara visok toranj je sastavljen u tajnosti i onda sastavljen na 65. katu, a postavljen 1929. u samo 90 minuta (ima 20 tona) što je bio spektakularan pothvat sam za sebe.

Zgrada je vrlo kratko držala titulu najviše zgrade na svijetu, do završetka Empire State Buildinga 1931. godine. Chrysler zgrada je bila sjedište kompanije do 1953. godine, a i dalje je čvrsto dio popularne kulture jer gotovo da nema filma koji prikazuje New York, a da se ne pojavi Chrysler zgrada - od "Dana nezavisnosti" preko "Spider-Mana" do "Men in Black 3".

Vlasnici žele prodati jer cijene nekretnina padaju. Godine 2017. cijene su počele padati kada su se počeli povlačiti kineski investitori, no krajem godine se situacija malo poboljšala. Sadašnje previranje bi moglo nagnate neke investitore da ulože u tzv. "brick-and-mortar" opipljivu vrijednost u velikom gradu, kaže Jim Costello, potpredsjednik Real Capital Analytics.

zgrada Chrysler | Author: Wikipedia Wikipedia
"Na Manhattanu znaš što dobivaš, i postoji određena količina sigurnosti", kaže.

Tishman Speyer je inicijalno potrošio 100 milijuna u popravcima kada je preuzeo to i još dva zdanja 1997. godine. Partnerstvo s Abu Dhabijem je donijelo dodatni novac za održavanje zgrade i privlačenje novih zakupaca.

Novi bi vlasnik možda morao potrošiti još i više kako bi nekretninu učinio atraktivnom novim kompanijama koje traže mlade zaposlenike, kažu vlasnici ureda.

zgrada Chrysler | Author: Wikipedia Wikipedia
Spominje se često i rivalstvo s Empire State Buildingom. Godine 2006. Empire State Realty Trust pokrenuo je 550 milijuna dolara težak projekt modernizacije mehaničkih sistema, liftova i restauracije lobija. Vlasnik je dodao i restoran s privatnim sobama, novi wireless sustav i fitness centar. Trenutno urede tamo imaju LinkedIn Corp., Expedia Group Inc. i Shutterstock Inc.

Zgrada Chrysler mora se suočiti i sa povećanjem rente na teren na kojem se nalazi, a koji je u vlasništvu Cooper Union škole. Vlasnici zgrade su tijekom 2017. platili 7.75 milijuna rente, no to je skočilo na 32.5 milijuna prošle godine. Do 2028 narasti će do 41 milijun dolara.

Ipak, neki investitori kažu kako zgrada iz 30-ih ima određenu čar, sa svojom prepoznatljivom arhitekturom i raspodjelom prostora. Neke tehnološke kompanije čak vole "vintage" zgrade, pa je tako Google prošle godine platio 2.4 milijarde dolara za nekadašnje skladište, Chelsea Market, koje je sagrađeno u 19. stoljeću.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 22:15 10.Siječanj 2019.

    neki bogatunčić će je kupit