Ekonomix
3849 prikaza

Milijardu dolara za jedan posao u SAD-u, a što će s Agrokorom?

Sjedište Lehman Brothersa u New Yorku
Wikipedia
Anthony Alvarez III, sin osnivača Alvarez & Marsala, izgledni je novi šef Agrokora

Kasno navečer, 14. rujna 2008. godine Bryanu Marsalu zazvonio je telefona. S druge strane bio je Harvey Miller, slavni newyorški odvjetnik i imao je zastrašujuće vijesti. Lehman Brothers mora objaviti bankrot nakon katastrofalnih gubitaka. U tom trenutku je banka imala više od 26.000 zaposlenih, poslovnice na svim kontinentima i više od 600 milijardi dolara imovine.

Imali su i desetke bilijuna dolara vrijedne ugovore, ali zbog naglog pada cijena nekretnina u Americi, našli su se pred zidom. Izgubili su povjerenje tržišta i likvidnost im je propala. U sličnoj situaciji se našao i Agrokor, a sudeći prema nekim neslužbenim informacijama, na čelo Agrokora trebao bi zasjesti Anthony Alvarez III, sin Anthonyja Alvareza II koji je jednim dijelom nadgledao bankrot nekad bankarskog giganta.

Alvarez & Marsal preuzeli su nevjerojatno zahtjevan posao rješavanja bankrota banke i naplate dugova vjerovnika. Banka je na papiru i dalje imala ogromna potraživanja, imali su 23 milijarde dolara vrijedne nekretnine, ali najveći posao bio je rješavanje problema bilijuna dolara obveznica koje su bile osigurane hipotekama. Mortgage-backed securities, kako je engleski naziv tog specifičnog financijskog instrumenta, bile su ogromne količine hipotekarnih kredita kojima su banke trgovale. Mišljenje je bilo da, čak i ako određeni postotak kredita se mora otpisati, velika većina će ipak donositi prihode. Kad je američko tržište nekretnina preko noći propalo, sve više i više hipoteka nije naplaćivano što je srušilo praktički čitavo svjetsko tržište financijama.

Anthony Alvarez | Author: 24sata/PIXSELL 24sata/PIXSELL

Kad su predstavnici Alvarez & Marsala ušli u Lehman Brothers dočekalo ih je 8.000 takvih ugovora sa 6.500 supotpisnika. Nekad je to vrijedilo 39 bilijun dolara, ali nije poznato koliko je novca povraćeno i na koji točno način su dugovanja.

Zanimljivo je spomenuti da su je novi šef Lehman Brothersa, John Suckow, u razgovoru za Bloomberg prije nekoliko godina rekao da su u jednom trenutku zapošljavali 250 ljudi samo na rješavanju svih tih ugovora. U to vrijeme je u čitavoj banci radilo četiristotinjak ljudi. 

Nakon što je dobar dio svih ugovora razriješen, A&M se bacio na posao rasprodaje nekretnina. Na kraju se ispostavilo da posjeduju nekretnine vrijedne sedam milijardi dolara, a ne kako je ranije pisalo 23 milijarde. I te nekretnine su agresivno rasprodavali, a sve kako bi naplatili što više dugova vjerovnika.

U svibnju prošle godine su objavili da su imali planove za prihod od oko 20 milijardi dolara koje su praktički odmah prebacili vjerovnicima. Koliko su naplatili te svoje usluge još nije potpuno jasno, ali ako je vjerovati nekim analitičarima, procjene se kreću i iznad milijarde dolara.

Lehman Brothers ostaje najveći bankrot u povijesti američkog gospodarstva, a posljedice je osjetio čitav svijet.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.