Ekonomix
3358 prikaza

Posrnuli tajkun krao stoku, a nije ni imao farmu

Đuro Burek, Interpol
Interpol
Godinama je bio u bijegu zbog presude od četiri godine za 1500 svinja i 199 junaca

Dugi niz godina 60-godišnji posrnuli hrvatski tajkun iz Đakova Đuro Burek skrivao se od hrvatskog pravosuđa u BiH, da bi na kraju ipak završio iza brave. Policija Federacije BiH uhitila ga je po Interpolovoj tjeralici, u pravom redu, kao pravomoćno osuđenog na četiri godine i devet mjeseci zatvora zbog organizacije 2,5 milijuna kuna vrijedne stoke iz Robnih zaliha RH. No, to mu nije i jedini račun koji će sad morati izravnati sa svojom domovinom.

Epizoda koja ga je koštala slobode započela je još 25. lipnja 2001. kada je tvrtka Petreš od Ravnateljstva robnih zaliha dobila 550 tovnih svinja i 199 junaca. Vlasnik tvrtke bio je Stevan Veg. Samo, ispostavilo se da to nema veze s istinom. Trebalo je proći pet godina da na vidjelo iziđe da Veg nema nikakve farme, čak niti u zakupu, a samim time i nikakve životinje. Dok su ga nadležni pozvali na red, naravno da je Veg sve što je dobio već bio rasprodao, a onda se slučajem pozabavilo pravosuđe i na vidjelo je izišlo sve i svašta.

U presudi je tako stajalo da je Vegova tvrtka prikazivala tuđe farme i tuđu stoku kao svoju. Osim toga, sud je utvrdio da je malo prije tog lipnja 2001. Veg, koji je do tada trgovao samo ribom, upoznao Bureka. Veg je rekao da se nad Burekovom tvrtkom Stocker trade tada vodio stečajni postupak, da je zato formalno kupio tu tvrtku iz Tomašanaca, a da ga je Burek nagovorio na cijelu stvar, rekavši mu da ima dobre veze u Ravnateljstvu za robne zalihe i da mu može srediti isporuku žive stoke.

Dio dogovora je bio, rekao je Veg, i da zaposli Bureka, što je i učinio na 13 mjeseci. Na suđenju je isplivalo i to da su svinje smještene na farmi izvjesne Ljubice Brač, žene koja je provodila stečaj u dvije Burekove tvrtke. "Burek me je 2002. zamolio da njegovu stoku neko vrijeme smjestim na mojoj farmi", svjedočila je.

Radnici Jadrankamena dolaze na zakazano ročište na sudu Štetočine Ekonomix Hrvatski tajkuni: Na tenisu s Tuđmanom kupovali tvrtke

Još zanimljivije bilo je svjedočenje Gaje Gajića, u to vrijeme višeg savjetnika u Ravnateljstvu za robne zalihe. On je rekao da mu je Ivica Đalto, tadašnji ravnatelj zaliha, 2001. rekao da ode utvrditi posjeduje li Veg sve objekte koje je tvrdio da posjeduje i po kojima je od države tražio 1500 svinja i 200 junaca. Sve što je Veg navodio, to mu je i pokazao i jedino što nije imao bili su papiri o vlasništvu.

Gajić je rekao da je to značilo da se ugovor ne može sklopiti, a kako se ipak sklopio, da je sve prijavio policiji, predao svu dokumentaciju, kao i to da je zauzvrat upravo zbog toga 2010. suspendiran tijekom dvije godine dok nije otišao u mirovinu. Veg je na kraju dobio dvije i pol godine zatvora. Burek je, kao onaj koji je organizirao prijevaru u gospodarskom poslovanju, dobio svoje četiri godine i devet mjeseci uz bonus da obojica skupa moraju nadoknaditi državi dva i pol milijuna kuna štete.

I nekako od tog trenutka, navodi Interpol, počeo je Burekov staž u susjednoj zemlji. Bureka se od ranije sjećaju i u Istri, također kao osuđenog zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Prije nekih pet godina Općinski sud u Pazinu osudio ga je, tada još nepravomoćno, na tri godine zatvora zbog poslova u vremenu između svibnja 1996. i kraja 1999. godine.

U tom je postupku bio optužen kao jedini ili djelomični vlasnik tvrtki B-Cober, Slavistra i Socker Trade, te da je u tom svojstvu za čak 30 milijuna kuna oštetio tvrtke Agroprodukt i AgroBuzet iz Buzeta, te Labinkomerc iz Labina. U tom je postupku neko vrijeme proveo i u pritvoru, od studenog 1999. do siječnja 2000.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.