Ekonomix
10373 prikaza

Siromašna obitelj tvrdi: Imamo 29 milijardi dolara

Mumbai, Indija
Reuters/Pixsell
Četveročlana obitelj prijavila je čak 29 milijardi dolara prihoda u programu oprosta dugova

Indija se godinama manje ili više uspješno bori protiv utaje poreza. Tijekom svih tih istraga otkrili su gotovo nevjerojatan podatak. Jedna obitelj prijavila je poreznoj službi da su vlastima ostali dužni 29 milijardi dolara.

U nedjelju je indijsko ministarstvo financija objavilo da je jedna četveročlana obitelj iz Mumbaija ispunila formular u kojem stoji da su dužni dva trilijuna rupija. Taj iznos je čak tri puta veći od svih ostalih prijava koje je podnijelo 72.000 Indijaca pod programom oprosta dugovanja u Indiji koji je nedavno završio. Sve te prijave iznosile su oko 9,8 milijardi dolara. Iznos kojeg je ta četveročlana obitelj prijavila veći je i od procijenjenog bogatstva najbogatijeg Indijca koji je vrijedan oko 23 milijarde dolara, piše CNN.

Sumnjiva prijava

Još uvijek nije jasno zašto je obitelj Abdul Razzaque Mohammed Sayeda - njegova supruga, sestra i sin - prijavila toliki iznos za oprost poreznog dugovanja. Indijski premijer Narendra Modi odlučno se bori protiv korupcije i izbjegavanja plaćanja poreza, a jedan od načina je i oprost poreznog dugovanja. U tom programu Indijci mogu zadržati 55% svojih neprijavljenih prihoda, ako dragovoljno prijave koliko su zaradili.

Sayedovu prijavu ministarstvo financija je odbilo jer im se čini sumnjivim da četveročlana siromašna obitelj ima toliko neprijavljenih prihoda.

Pranje novca

Sličnu sumnju pobudila je i porezna prijava Mahesha Shaha koji je napisao da je zaradio oko 2 milijarde dolara. U subotu je Shah na televiziji priznao da je uzimao novac od drugih ljudi i stavljao ga u svoju poreznu prijavu. Za takvu uslugu pranja novca je uzimao proviziju, ali nije rekao od koga je uzimao novac.

Jedna od novinarki koja je bila prisutna dok je Shah opisivao svoju prijavu kaže da su porezni inspektori došli u njihov TV studio i odveli Shaha dok je ovaj davao intervju.

Indijske vlasti odlučile su pružiti svojim građanima još jednu priliku da prijave svoje prihoda kako bi mogli zadržati polovicu prijavljenog novca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.