Ekonomix
906 prikaza

Porasla prodaja oružja: Sve više država se naoružava

Vojnici u Afganistanu
REUTERS
Razlog su trajne regionalne napetosti, a predvodi SAD s 58 posto udjela u svjetskoj proizvodnji

Sto najvećih svjetskih proizvođača oružja prošle su godine zabilježili rast prodaje od 1,9 posto u odnosu na prijašnje godine, a vrijednost trgovine dosegla je 374.000.000.000 USD, objavio je švedski Međunarodni Mirovni istraživački institut iz Stockholma 

- Rast prodaje je očekivan i ojačan implementacijom novih glavnih programa o oružju, zatim vojnih operacija koje su u tijeku u nekoliko država i dugotrajnih regionalnih napetosti, što sve dovodi do povećanja narudžbi za proizvodnju oružja i ratne tehnike, piše u izvještaju. 

Proizvođači oružja u Južnoj Koreji koji sve više opskrbljuju svoju vojsku pokazuju najveći postotak porasta od svih zemalja. Povećana proizvodnja oružja je zapravo odraz straha od mogućeg sukoba sa Sjevernom Korejom, pa je prodaja ratne opreme i oružja u toj zemlji porasla za čak 20 posto u odnosu na 2016. i dosegnula 8.400.000.000 USD.  

SAD s 58 posto svjetske trgovine

Nacionalne vlade su daleko najveći kupci oružja.

Američke tvrtke zadržale su se na samom vrhu ove industrije s porastom prodaje od 4 posto, odnosno na više od 217.000.000.000 USD, što je čak 58 posto svjetske trgovine.

Američka obrambena tvrtka Lockheed Martin - najveći svjetski proizvođač - imala je rast prodaje od 11 posto u 2016. godini zahvaljujući povećanju isporuci lovaca F-35, kao i njihove tvrtke Sikorsky koja proizvodi helikoptere. 

Aude Fleurant, iz švedskog instituta kaže da je uvjeren kako će se rast prihoda u SAD-u vjerojatno nastaviti. Predsjednik Trump želi povećati proračun Pentagona i obnoviti američki nuklearni arsenal.

I prodaja ruskih tvrtki porasla je za 3,8 posto, na 26,6 milijardi dolara, što je sporiji rast nego posljednjih godina. Moskva je potaknula potrošnju kako bi revidirala svoje vojne sposobnosti, ali nabava je nedavno usporena zbog financijske situacije u zemlji.

Rusija je usporila

- Rusija je ozbiljno pogođena padom cijene nafte i plina na svjetskom tržištu, rekao je Fleurant. 

Nadalje, Fleurant je ukazao na regionalne sporove, kao što je situacija s otocima u Južnom kineskom moru, što je također glavni razlog povećane prodaje oružja.

Područje je ključno zbog brodskog prometa jer je to koridor za tisuće brodova, a bogato je rezervama nafte i plina. Zbog toga sve zemlje iz okruženja, a to su Kina, Tajvan, Vijetnam, Filipini, Malezija i Bruneji imaju interese na tom akvatoriju. 

Napetosti su počele rasti od 2014. godine, kad je Kina pješčane sprudi pretvorila u otoke i tamo izgradila aerodrom, luku i naoružala suvremenim protuzračnim sustavima kako bi upozorila američke ratne brodove i zrakoplove da se udalje iz tog područja. 

- Ostale zemlje, poput Vijetnama, naručile su podmornice i patrolne avione jer potez kineskih vlasti smatraju aspiracijom na taj teritorij, kaže Fleurant za CNN.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.