Ekonomix
25075 prikaza

Pogodio sve: "Svijet ide ravno u novu financijsku krizu!"

Summit G20 u Osaki
KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL
Čovjek koji je prije 10 godina od financijskog raspada spašavao Veliku Britaniju, SAD-u obećava "financijski Armagedon" i totalni raspad

Glavni urednik iz područja ekonomije u The Guardianu ovakav je naslov stavio na svoj najnoviji članak: "Svjetska ekonomija poput mjesečara ide ravno u novu financijsku krizu." Pa kad čovjek poput Larryja Elliotta s takvom ulogom u jednom od najmoćnijih svjetskih medija ustvrdi takvo što, logičan je zaključak da je stvarno vrag odnio šalu.

Elliottov citat o "mjesečarenju svjetske ekonomije" izvorno je direktan citat bivšeg guvernera Bank of England Mervyna Kinga.

King, koji je bio zadužen za spašavanje britanskih financija u doba skoro pa smrti svjetskog bankarskog sustava i dubokog gospodarskog sloma prije desetak godina, ustvrdio je da otpor promjenama ponašanja u svijetu financija može samo voditi u ponavljanje kaosa iz 2008. i 2009.

Mervyn King | Author: Oli Scarff/Press Association/PIXSELL Oli Scarff/Press Association/PIXSELL

King je to rekao na predavanju u Washingtonu tijekom godišnjeg sastanku MMF-a u upozorio je da nakon krize prije desetak godina nije došlo do propitivanja iz temelja uzroka koji su doveli do krize.

"Još jedna ekonomska i financijska kriza bila bi uništavajuća za legitimitet demokratskog tržišnog sustava", rekao je. "Pridržavajući se nove ortodoksnosti monetarne politike i pretvarajući se da smo bankarski sustav u međuvremenu učinili sigurnim, mi mjesečarimo ravno u krizu."

Dodao je da će SAD pretrpjeti "financijski Armagedon" ako američka središnja banka FED ne smogne snagu za izboriti se protiv još jedne situacije slične rasprodaji hipoteka kao što je to bilo prije 10 godina.

King je podsjetio da su ljudi nakon Velike depresije 1930-ih iznašli nova razmišljanja i proveli intelektualne promjene.

"Neka nitko ne sumnja da ponovno živimo u dobu političkih previranja. Unatoč tome nije došlo do primjerenog propitivanja osnovnih ideja na kojima se temelji ekonomska politika. I to se mora promijeniti."

Reykjavik Oštri zakoni Ekonomix Oni su korumpirane bankare poslali u zatvore

Bivši guverner Bank of England rekao je da je ekonomska i politička klima rijetko kada u povijesti bila ovako opasna, navodeći američko-kineski trgovinski rat, nerede u Hong Kongu, probleme u ključnim ekonomijama u usponu kao što su Argentina i Turska, sve veće napetosti između Francuske i Njemačke oko budućnosti razvoja eura i sve težih političkih sukoba u samom SAD-u u dobu u kojem je SAD izgubio svoju spremnost da djeluje kao svjetski policajac.

"Talasanja na površini naših politika prerasli su u razorne valove kako su vjetrovi promjena ojačali", rekao je.

King je rekao da je svjetska ekonomija zaglavila u zamci niskog rasta i da je oporavak nakon pada krize iz 2008/'09. bio slabiji od onog nakon Velike depresije.

"Nakon velike inflacije, velike stabilnosti i velike recesije, ušli smo u veliku stagnaciju."

King je rekao da je 2013. godine bivši ministar financija SAD-a Larry Summers ponovo uveo koncept trajnog razdoblja niskog rasta u kojem ultra-niske kamatne stope nisu učinkovite. Standardni modeli nisu bili od pomoći u dva važna područja ekonomske politike - uklanjanju svjetske ekonomije iz zamke niskog rasta i u pripremi za sljedeću financijsku krizu.

Financijska kriza kako je vidi The Economist | Author: Michael Reuter/ CC BY 2.0 Michael Reuter/ CC BY 2.0

"Uobičajeni način razmišljanja u najvećoj mjeri smatra da je stagnacija posljedica faktora ponude onda kad se čini da je pala temeljna stopa rasta produktivnosti. Podaci se, međutim, mogu tumačiti samo unutar neke teorije ili modela. Iznenađuje koliki postoje otpori hipotezi da ne samo SAD, nego i cijeli svijet pati od dugoročne stagnacije potražnje."

King je rekao da je svijet iz posljednje svjetske financijske krize izišao s poremećenim obrascem ponude i potražnje. Trajni bijeg iz zamke niskog rasta podrazumijevao je preraspodjelu resursa iz jedne komponente potražnje u drugu, iz jednog sektora u drugi i iz jedne tvrtke u drugu.

"U nekim dijelovima ekonomije ulaganja su prekomjerna, izvozni sektor u Kini i u Njemačkoj, komercijalna imovina u drugim naprednim ekonomijama. U drugim su dijelovima ekonomije ulaganja nedovoljna, primjerice ulaganja u infrastrukturu u mnogim zapadnim zemljama. Da bi se uspjelo u takvoj promjeni resursa - i kapitala i radne snage - trebat će puno širi skup politika od pukih novčanih poticaja."

Erdoganove pristaše na Trgu Taksim u Istanbulu Analiza Ekonomix Turska je početak: Prijeti nam novi gospodarski krah

Dodao je: "Stagnacija u proteklom desetljeću posljedica je neuspjeha u suočavanju s potrebom djelovanja na mnogim područjima politika. A bez djelovanja kako bi se riješile strukturalne slabosti svjetske ekonomije, postoji opasnost od još jedne financijske krize koja ovaj put ne bi proizišla iz američkog bankarskog sustava, nego iz slabih financijskih sustava drugdje. "

King je rekao da je i na američkom FED-u i na drugim nacionalnim središnjim bankama da pozovu političare na razgovore kako bi im iza zatvorenih vrata objasnili koliko će biti ranjivi ako bi izbila nova kriza. Amerikancima je posebno poručio da će im parlament u tom slučaju morati birati "između financijskog Armagedona i prekida s nekim pravilima koja su uvedena nakon posljednje krize kako bi se ograničila sposobnost američke središnje banke da posuđuje novac".

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:57 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site