Ekonomix
5794 prikaza

Plenki skriva Vladin fijasko: Nisu naplatili 11 milijardi

Zdravko Marić
Patrik Macek/ PIXSELL
Vlada se hvali, a prešućuje ogromne iznose zbog neefikasnosti

Vlada je predstavila detaljan financijski izvještaj o tome koliko je trošila prošle godine i što je sve uprihodovala. Premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću to je bila prilika da se pohvale kako su uspjeli stvoriti i drugu godinu zaredom višak u proračunu te da vode odgovornu politiku potrošnje. 

No ono što su prešutjeli i što nisu istaknuli je da lani nisu naplatili čak 11,43 milijarde kuna prihoda koji su trebali sjesti u državni proračun. 

Kako je stanje obračunato na zadnji dan prošle godine, dio je vjerojatno i naplaćen u siječnju, ali još se radi o impozantnom iznosu. Apsolutni rekorder po nenaplaćenom dugu je baš Ministarstvo financija Zdravka Marića u sklopu kojeg je i Porezna uprava. Nisu naplatili čak 6,8 milijardi kuna koje su trebale završiti u državnom proračunu. Iako su brojne druge stavke u proračunu detaljno obrazložene, za ono što država nije naplatila nema nikakvog obrazloženja. A čini se da ga i neće dati. 

Zdravko Marić POREZNI USKOK Top News Kome su smetali najbolji lovci na korupciju i kriminal?

Naime, pitali smo Ministarstvo financija je li točno da nisu naplatili čak 1,8 milijardi kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje samo prošle godine. I nismo dobili nikakav odgovor. Da postoji problem naplate doprinosa, ne bi se nikad ni doznalo da ministar zdravstva nije ušao u rat s poslodavcima i optužio ih da lani nisu platili 1,8 milijardi za zdravstveni doprinos. A to znači da je barem toliko ostalo i za prvi stup mirovinskog osiguranja. Sindikalist Krešimir Sever zato je poručio državi neka prvo naplati doprinose od poslodavaca pa onda traži od radnika da dulje rade i plaćaju mirovinski staž.

No neplaćeni iznosi su enormni i u nekim drugim ministarstvima. Primjerice, graditeljstvo, koje vodi Predrag Štromar, ima nenaplaćenih 755 milijuna kuna. Ministarstvo obrane nije naplatilo 715 milijuna, a Ministarstvo državne imovine Gorana Marića nije naplatilo 500 milijuna. Kod ministrice obrazovanja Blaženke Divjak ostalo je 466 nenaplaćenih milijuna. Učinkovitošću naplate svojih potraživanja mjeri se i efikasnost države. 

Naslovnica Express | Author: express express

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • IvanB 21:28 24.Svibanj 2019.

    Možda je problem i u tome što se doprinosi razrezuju firmama i obrtima koji ne posluju, a ne mogu se ugasiti dok ne podmire obveze.