Ekonomix
699 prikaza

Pittov projekt u Šibeniku: 800 soba, golf, arheološki park...

Brad Pitt u Zadru
Dino Stanin (PIXSELL)
Slavni glumac neslužbeno je pokazao veliku želju za ulaganjem baš u to područje, a sada je uklonjena i posljednja prepreka tome

Šibensko Gradsko vijeće odobrilo je izmjene Generalnog urbanističkog plana i time su se širom otvorila vrata američkom glumcu Bradu Pittu za ulaganje u lokalitete Zablaćkog poluotoka.

Tijekom nedavnog posjeta Šibeniku, Pitt je najviše pažnje posvetio lokacijama oko Solina, jezera na tom poluotoku. Novim GUP-om predviđena je izgradnja dvaju hotela oko jezera Mala Solina. Svaki hotel ima predviđeni kapacitet od 400 kreveta, a ukupna površina za hotele je nešto manje od 6 hektara, točnije, 5,84 hektara.

Samo otkup tog zemljišta mogao bi koštati američkog glumca i više od 100 milijuna kuna. Naime, zemljište predviđeno za izgradnju nedaleko od tih jezera postizalo je cijene iznad 2.000 kuna, što može poslužiti kao dobar indikator cijene koju će postići zemljište oko jezera predviđeno za izgradnju hotela.

Što se tiče samih hotela, predviđeno je da imaju najviše četiri kata, a da su visoki do 20 metara. Predviđeno je i da na parcelama oko hotela mora biti najmanje 40% zelenih površina. Građevinskim planom predviđeno je i da hoteli moraju biti udaljeni najmanje 20 metara od obalne crte jezera Mala Solina.

Tvrđava Sv. Ante | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Što se tiče samih jezera, gosti bi mogli imati osjećaj kao da su u zemlji tisuću jezera. Naime, predviđena je obnova trećeg jezera te rekonstrukcija svih spojnih kanala između jezera i mora.

Važnost Pittove moguće investicije u Zablaće istaknula je i Ljiljana Doležal iz tvrtke Urbing govoreći da je projekt Male Soline spreman već sada. "Projekt Male Soline može krenuti odmah, a ostali dijelovi u zadnjoj fazi realizacije što znači da bismo mogli vidjeti kako bi taj prvi projekt protekao i onda odlučiti što dalje", izjavila je Doležal za portal Šibenik.in

Plan urbanizacije ostavlja mogućnost obnove nekadašnje solane u okolici jezera Velika Solina, što bi moglo biti posebna atrakcija. Osim toga, predviđeno je da okolica Velike Soline postane zaseban tematski park koji bi mogao privlačiti turiste iz obližnjeg resorta Solaris, ali i novoizgrađenih hotela u okolici susjednog jezera.

Zablaće | Author: Duško Jaramaz/Pixsell Duško Jaramaz/Pixsell

Uzevši u obzir da je planirano uređenje značajnog broja pješačkih i biciklističkih staza, očito je da je sve na poluotoku Zablaće podređeno turistima koji se ne zadovoljavaju standardnom ponudom "sunca i mora".

"Ostavili smo prostor i za golf, za koji mislimo da bi donio kvalitetu više u turističkoj ponudi grada Šibenik", posebno je istaknula Doležal. Gradski plan urbanizacije predvidio je igralište za golf u blizini jezera Mala Solina što bi omogućilo potencijalnim gostima novih, Pittovih, hotela da u jednom danu posjete arheološka nalazišta kod Velike Soline, besprijekorne plaže Zablaća i iskuse čari moderno uređenih terena za golf.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.