Ekonomix
469 prikaza

Pinterest izlazi na burzu - vrijedi 12 milijardi dolara

Pinterest
DPA/PIXSELL
Tržište je bilo gostoljubivo prema brzorastućim tehnološkim kompanijama, čak i prema onima koje gube novac

Pinterest Inc. aktivno se priprema za izlazak na burzu a svoju prvu javnu ponudu dionica očekuju u travnju sljedeće godine. U siječnju bi mogli imati pripremljen i odabir onih koji bi im te procese i vodili, kažu oni upoznati sa poslovanjem ove tehnološke kompanije. Očekuje se kako bi mogli dosegnuti vrijednost od 12 milijardi dolara, što je i razina nedavno prikupljenih sredstava, rekli su neki upoznati sa stanjem u kompaniji. Procjene se mogu i izmijeniti. 

U studenom je Pinterest premašio broj aktivnih korisnika od 250 milijuna koji na ovu poznatu stranicu dolaze u potrazi za idejama, receptima, uređenju, tetovažama, itd. Kompanija zarađuje i od oglašavanja, a vjeruje se kako su spremni generirati prihode veće od 700 milijuna dolara ove godine, što je 50 posto više od prošle, piše The Wall street Journal. 

Njihov izvršni direktor Ben Silbermann najavio je kako će kompanija izaći na tržište 2019. godine, no nije precizirao kada. 

Brian Chesky Dobar biznis Ekonomix Ovo je 10 najbogatijih start-upova na svijetu

Pinterest bi se tako priključio jako vrijednim startup kompanijama poput Uber Technologies Inc. i Lyft Inc. koji također izlaze na javno tržište. Bankari i savjetnici kažu kako su se mnoge kompanije pripremile za IPO u prvom početku sljedeće godine, jer se očekuje kako će sljedeća godina, posebno njezin drugi dio, biti malo nepovoljnija. 

Uber i Lyft Inc. ispunili su iz dokumentacija i pripremile teren za svoju ponudu početkom 2019. godine.

Pinterest je također u pregovorima s bankama za kredite koji bi mogli dosegnuti iznos od 500 milijuna dolara. Kompanije imaju takav običaj prije IPO, a banke se potiče da na tu posudbu. Pinterest je nedavno kontaktirao niz velikih banki i raspitivao se koliko bi im mogli, i po kojim uvjetima, posuditi. 

Tržište je bilo gostoljubivo prema brzorastućim tehnološkim kompanijama, čak i prema onima koje gube novac. Prosječno je vrijednost  dionica američkih kompanija porasla za oko 4,2 posto. Ove godine na tržište je izašlo 55 tehnoloških kompanija, koje su ostvarile 20,9 milijardi dolara, kako piše Dealogic.

Porast je to od onoga što su takve kompanije postigle u tri godine, ali ipak manje od vrijednosti postignutoj u 2014. godini.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.