Ekonomix
124 prikaza

Pfizer želi preuzeti Medivation za 14 milijardi dolara?

Pfizer
REUTERS/Andrew Kelly
Financial Times i Bloomberg izvijestili su da bi vijest o preuzimanju Medivationa mogla biti objavljena početkom ovog tjedna

Nakon što je odustao od kupnje irskog Allergana, američki farmaceutski div Pfizer čini se pregovara o kupnji Medivationa, kompanije koja proizvodi lijek protiv raka, vrijednoj otprilike 14 milijardi dolara, objavili su u ponedjeljak britanski mediji. 

Financial Times i Bloomberg izvijestili su da bi vijest o preuzimanju Medivationa mogla biti objavljena početkom ovog tjedna. Ta kompanija iz San Francisca proizvodi lijek protiv raka prostate Xtandi, objavio je BBC.

Francuski Sanofi pokušao je kupiti Medivation, a i Merck & Co i Celgene razmatrali su davanje ponuda. Reuters je u nedjelju izvijestio da je Pfizer načelno pristao platiti oko 80 dolara po dionici za Medivation, što je znatno iznad 52,5 dolara koliko je za Medivation u travnju ponudio francuski Sanofi.

Pfizerov portfelj lijekova uključuje lijek protiv raka dojke Ibrance i nekoliko drugih obećavajućih imuno-onkoloških proizvoda. Osim lijeka Xtandi, koji je već odobren za prodaju u SAD-u te za koji se prognozira da će generirati 5,7 milijarde dolara od prodaje do 2020. godine, Medivation razvija i i lijek protiv raka dojke Talazoparib.

Medivation je osnovan 2004. godine. Cijena njegovih dionica više se nego udvostručila u posljednjih šest mjeseci nakon početka razgovora o preuzimanju. U travnju, Pfizer je odustao od planiranog  spajanja s irskim Allerganom zbog problema oko promjene američkih poreznih zakona.

Naime, američko ministarstvo financija najavilo je planove za sprečavanje ugovora poznatih kao "inverzija",  kada se američke tvrtke spajaju s tvrtkama sa sjedištem u zemljama s nižim poreznim stopama. Ugovor Pfizera i Allergana, u vrijednosti od 160 milijardi dolara, trebao je biti najveći primjer takve "inverzije", ujedno i najvrjedniji ugovor o spajanju u farmaceutici u povijesti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.