Ekonomix
983 prikaza

Pet razloga zašto napustiti vlastiti posao i početi raditi za drugoga

Davanje otkaza
Thinkstock
Pokrenuti vlastitu firmu ili raditiza nekog drugog pitanje je koje se pita većina zaposlenih

Dvoumite se – pokrenuti vlastiti posao ili raditi za nekoga? Brandon Turner je pokušao i jedno i drugo i na kraju zaključio – bolje je raditi za nekog drugog. Kao 26-godišnjak radio je kao bankar, ali je poželio biti poduzetnik koji sam raspolaže svojim vremenom, plaća račune i uživa. 

Pokrenuo je blog o investiranju u nekretnine. Iako je bio financijski slobodan, vrlo brzo se predomislio i samo godinu dana kasnije se zaposlio u kompaniji BiggerPockets.com. Pet je razloga zašto se na to odlučio, a koje donosi Entrepreneur.

Razgovor za posao | Author: Thinkstock Thinkstock

Plaćena edukacija
Kada pogledam godinu dana untarag i na što sam trošio vrijeme, mogu se samo nasmijati. Nisam imao pojma što radim. Prije sam polovicu svog radnog vremena trošio na učenje i testiranje novih ideja, a ovdje sam još za svaku minutu toga i plaćen. Naučio bih iste stvari i u svojem poslu, ali puno sporije i skupo bi ih platio. Ovako nemam brige s knjigovodstvom, zapošljavanjem i otpuštanjem radnika, samo se fokusiram na svoj osobni i profesionalni razvoj.

Odgovornost
Kada imaš šefa, radiš da bi napredovao. Plaćen sam kako bismo napredovali i zato nisam stalno u iskušenju uzeti "slobodan dan" kao kada sam bio samozaposlen. 

Posao | Author: Thinkstock Thinkstock

Zaigrajte veću igru
Vratiti se na posao bila mi je najteža životna odluka. No, ono što je presudilo bilo je kako ću sada moći "zaigrati veću igru", biti dio nećeg većeg od mog bloga. Kada imaš svoj vlastiti posao, treba ti puno vremena da ostvariš gotovo neprimjetan rezultat. Međutim, kada upadneš u velike kompanije, mogućnosti su ti veće, a rezultati koje ostvaruješ više te raduju. "Sam nisam mogao biti veliki igrač, barem to ne bi postao ovako brzo", kaže Turner.

Kontakti
Budimo iskreni: kada si samozaposlen, sam si. Možda super zvuči da možeš doma sjediti u pidžami i raditi za kuhinjskim stolom, ali to nije bilo za mene. Kada radiš u kompaniji, možeš izgraditi kontakte koji će ti pomoći profesionalno i privatno. U prilici sam učiti od nevjerojatnih poduzetnika. Sa svojim suradnicima sate mogu provesti na razradi novih ideja i istovremeno biti u društvu velikih s kojima sam ravnopravan, a ne samo njihov obožavatelj koji radi za kuhinjskim stolom kod kuće. Kontakti koje sam stekao, utjecat će na mene cijeli život.

Novac | Author: Thinkstock Thinkstock

Više novca na raspolaganju
Najveći razlog od svih za ovaj posao je – stalni izvor prihoda. Sjajno je kad si možete kupovati stvari, ali time niste ništa bliže financijskoj slobodi. Bogatstvo se stječe s vremenom, ulaganjem u nekretnine, dionice i poslove. Kada radiš ovakav posao imaš mogućnost povećati si prihode, a zadržati iste troškove. U prijevodu: imam puno više novca s kojim mogu raspolagati. 

Brendon Turner na kraju ovako zaključuje:
Ja sam cjeloživotni poduzetnik i to se neće promijeniti. Fokusirao sam se na posao gdje pomažem milijunima drugih. Povećao sam vlastitu neto vrijednost, kreirao život u kojem ima mjesta za posao i igru. U naponu sam dok tako radim. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.