Ekonomix
316 prikaza

Pesimistični scenariji za 2016.: Putin glavni, a Trump pobjeđuje u SAD-u

Donald Trump
Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
Među deset najpesimističnijih scenarija spadaju i Kina. Južna Amerika, cyber napadi, slabljenje Kine...

Agencija Bloomberg napravila je listu od 10 najpesimističnijih scenarija za 2016. godinu i pokušala prognozirati do čega bi mogli dovesti uspjesi ruske politike na međunarodnoj sceni, pobjeda populističkih raspoloženja u SAD-u i migracijska kriza u Europi.

Prema prvom scenariju, "Putin vrti Obamu oko prsta" u procesu potpisivanja sporazuma za borbu protiv Islamske države i promovira uvjete koji odgovaraju Moskvi.

Zajednički napori u okviru sporazuma zaustavljaju priljev izbjeglica i skidaju ogroman teret s leđa njemačke kancelarke Angele Merkel i drugih europskih lidera, što dovodi do toga da Angela Merkel popušta pod pritiscima europskog biznisa i pristaje na manje strože antiruske sankcije.

Na ovaj način, Putin dobiva sve što želi: učvršćuje svoj utjecaj na Bliskom istoku i tjera Europu, najvećeg trgovinskog partnera Rusije, da mu izađe u susret, navodi Bloomberg.

Prema drugom scenariju, Europskoj uniji prijeti raspad zbog antimigrantskog raspoloženja. Teroristički napadi u Parizu uz neprekidni priljev izbjeglica izazivaju političku krizu u Europi. Kancelarka Merkel prisiljena je na podnošenje ostavke, jer njezinu politiku "otvorenih vrata" ne podržava nitko iz njezine stranke.

U isto vrijeme, Marine Le Pen, čija pobjeda na narednim izborima u Francuskoj postaje sve izvjesnija, pokreće val populističkih raspoloženja koji prati porast ksenofobije i strah, što potkopava europske principe.

Neugodno iznenađenje, smatra Bloomberg, bila bi i pobjeda Donalda Trumpa među Republikancima i njegov daljnji uzlet na izborima za predsjednika SAD-a. Milijarder namjerava realizirati planove za transformaciju američkog poreznog kodeksa, jačanje oružanih snaga i pooštravanje migracijske politike - do zabrane ulaska u SAD muslimanima i izgradnju zida na granici s Meksikom.

"Teško je predvidjeti što će biti s američkom politikom pod vodstvom Trumpove administracije", navodi Tom Fulerton, profesor ekonomije na fakultetu u El Pasu.

U pesimistične scenarije Bloomberga spadaju i eskalacija cyber napada na američke banke, slabljenje kineske ekonomije, izlazak Velike Britanije iz EU, pogoršanje klimatskih promjena, napad Izraela na vojne objekte u Iranu, neredi u Južnoj Americi i rast cijena nafte zbog zauzimanja naftne infrastrukture džihadista u zemljama Bliskog istoka.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.