Ekonomix
3027 prikaza

Panika u Istri: Tartufi će nestati kroz idućih 30 godina

Tartufi
Dusko Marusic (PIXSELL)
Europska proizvodnja tartufa smanjit će se između 78 i 100 posto i to u roku između 2071. i 2100. godine

Toplija, suša klima mogla bi značiti kraj za omiljenu, rijetku gljivu koja raste pod zemljom i zahvaljujući kojoj su stvoreni kulinarski izumi poput krumpirića u ulju od tartufa i punjena čokolada.

Crni tartuf, Tuber melanosporum, je kulinarski ikona i može koštati i do 10.000 – 12.000 kuna po kilogramu. Ukupna industrija povezana s ovom gljivom procjenjuje se na oko 1,5 milijardi kuna.  Prema studiji, buduće projekcije govore da, ukoliko se obistine crne prognoze, vrijednost bi se mogla smanjiti i do 20 puta u idućih 20 godina, a to se ne čini tako daleko.

"Naša nova studija predviđa da će se, u najvjerojatnijem scenariju klimatskih promjena, europska proizvodnja tartufa smanjiti između 78 i 100 posto između 2071. i 2100. godine", izjavio je Paul Thomas, a prenosi iflscience.

Anthony Bourdain BUNTOVNIK Life Ovo je priča zbog koje je Anthony Bourdain postao slavan

"Međutim, pad se može dogoditi prije tog datuma, ako se uzmu u obzir i drugi čimbenici klimatskih promjena, kao što su toplinski valovi, šumski požari, suše, štetočine i bolesti".

Thomas kaže da je industrija u opasnosti od gubljenja "stotina milijuna eura", no socioekonomski učinak gubitka gljiva tartufa može se osjetiti u mnogo većoj mjeri, s obzirom da je žetva ključna za lokalnu kulturu i povijest pojedinih dijelova Europe i svijeta.

"Ovo je poziv na buđenje svjesnosti o klimatskim promjenama u ne tako dalekoj budućnosti. Ovi rezultati upućuju na to da su konzervativne inicijative potrebne za zaštitu ove biljne vrste ", rekao je Thomas.

Objavivši svoj znanstveni rad, istraživači su proučavali kontinuirane zapise tijekom nekoliko desetljeća diljem Europe koji ukazuju na lokalne vremenske trendove i uspoređuju ih s projekcijama klimatskih modela koji procjenjuju utjecaj klimatskih promjena na buduće prinose tartufa.

Danko Končar i obitelj Cetinski Spas brodogradnje Top News Kako je Danko Končar prešao put od zatvora do milijardera

"Na temelju 36-godišnjeg kontinuiranog zapisa o prinosu mediteranskog tartufa, pokazujemo da smanjena ljetna oborina zajedno s povišenim ljetnim temperaturama znatno smanjuju berbu ovih gljiva", napisali su autori.

Prijetnje tartufima uključuju prognozirane toplinske valove, šumske požare, biljne nametnike i bolesti, kao i sve toplija klima, a sve su to čimbenici kojima se treba pozabaviti prije no što bude kasno.  

Situacija je tim gora jer se tartufi nalaze samo u prirodi, a svaki pokušaj njihovog uzgoja u kontroliranim uvjetima nije se pokazao uspješan, odnosno dao je vrlo male prinose.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 19:46 16.Prosinac 2018.

    nebitno