Ekonomix
6779 prikaza

Ovo su razmjeri krize koja čeka Britance nakon Brexita

Brexit
Press Association/PIXSELL
Dug bi im eksplodirao kakav nisu imali pola stoljeća, ostali bi bez hrane, benzina, antibiotika, cjepiva lijekova za srce...

Politički i pravosudni kaos oko Brexita u Velikoj Britaniji pod premijerom Borisom Johnsonom pod sve je gorim pritiskom i zbog brojnih novih otkrića što će se toj zemlji dogoditi ako bi joj se izlazak iz EU-a dogodio bez dogovora s Bruxellesom.

Johnsonu je parlament, doduše, zakonski zabranio Brexit bez dogovora s EU-om, ali s obzirom na to da je riječ o čovjeku koji je rekao da bi radije "završio mrtav u jarku" nego pristao na dogovor o Brexitu, te da ga i iz Irske i iz Bruxellesa optužuju da ne čini ništa da do dogovora dođe, čini se da je moguće sve. Čak i nezamislivo.

Premijer im je tajio projekcije kataklizme

Najnoviji alarm za 68 milijuna građana Ujedinjenog Kraljevstva objavio je britanski Institut za fiskalne studije (IFS) koji, nakon detaljnih projekcija, navodi da bi Brexit kakav je zamislio Johnson doveo dotle da bi nacionalni dug ove zemlje u kratkom vremenu eksplodirao do 90 posto nacionalnog BDP-a.

Johnson bi, upozorava IFS, bio prisiljen povećati javnu potrošnju i smanjivati poreze kako bi barem ublažio svojevoljni izlazak Velike Britanije iz zajedničkog tržišta EU-a. U protivnom bi Velikoj Britaniji prijetio pad ekonomije. Već sada, navodi se u izvještaju, ova je zemlja na putu drastičnog povećanja deficita. Ove godine deficit je iznosio 29,3 milijarde funti, dok bi sljedeće to trebalo biti više od 50 milijardi.

Brexit | Author: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

U roku od godinu ili dvije IFS predviđa da bi deficit dosegnuo već 100 milijardi funti, odnosno 4 posto BDP-a, što bi bilo stanje skoro isto onako gadno kakvo je bilo usred svjetske financijske krize 2009. i 2010. Bila bi riječ o oko 2000 milijardi dolara duga Velikog Britanije, što bi u odnosu na BDP ove zemlje značilo razine državnog duga kakve su Britanci posljednji put imali još sredinom 1960-ih, prije nešto više od pola stoljeća.

Prije mjesec dana skupina članova britanskog donjeg doma parlamenta prisilila je Johnsonovu vladu da objavu tajne dokumente o "Operaciji Yellowhammer", projekciji najgorih mogućih posljedica Brexita kakav je Boris Johnson zagovarao od početka, odnosno bez dogovora.

Franco Berardi Franco Berardi Top News EU prijeti da se pokolje kao Srbi i Hrvati u 90-ima

Dokument je nastao devet dana nakon što je Johnson postao premijer, a ono što je opisivao na pet stranica govorilo je o zaključku da su i britanska javnost i britanska ekonomija "slabo pripremljeni" na takav izlazak Velike Britanije iz EU-a. Kamioni bi morali čekati i do dva i pol dana na prelazak La Manchea zbog toga što bi odjednom morali prelaziti granicu s Francuskom koja sada praktično ne postoji. Pa ako bi kamion prevozio svježe prehrambene namirnice...

"Određene vrste svježe hrane smanjile bi se. Tu je i rizik da bi panično kupovanje prouzročilo raspad nabave hrane", zabilježeno je u dokumentu.

Smrt od dijabetesa, srca, štitnjače...

Zbog graničnih kontrola koje bi se odjednom uvele, procjenjuje se da bi u prvom danu novog režima promet preko La Manchea opao za čak 60 posto. Stvarale bi se velike kolone, što bi značilo probleme s opskrbom gorivom u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj, dok bi u ostatku zemlje bez sumnje izbijalo panično kupovanje goriva i, opet posljedično, sve nove i nove manjke u opskrbi. Običnim građanima prekogranične financijske usluge i transakcije ne bi direktno značile puno, kao i policijska i obavještajna suradnja.

"Potpuno je nedogovorno od vlade što je pokušala ignorirati ova mračna upozorenja i što je spriječila javnost da dobije uvod u to", prenio je Reuters izjavu glasnogovornika Laburista Keira Starmera.

Lijekovi | Author: Getty images Getty images

Još odranije poznato je da se čak niti najgorim nacionalistima u Velikoj Britaniji ništa od toga ne bi isplatilo čak niti kroz ksenofobno gledanje na situaciju s tvrdim Brexitom, jer bi ta zemlja naprosto morala i dalje dopuštati useljavanje strancima zbog potrebe za radnom snagom. Naravno, pod uvjetom da se britanska ekonomija naglo ne raspadne do te razine da u toj zemlji ne dođe do masovnog zatvaranja radnih mjesta.

Prije nekoliko dana Guardian je objavio detaljne projekcije što bi se događalo s također često spominjanom nestašicom lijekova u slučaju Brexita. Kako je Velika Britanija sasvim integrirana u EU, jedino što ne koristi euro, nagli izlazak iz Unije značio bi da bi Britanci preko noći ostali na vlastitim zalihama niza lijekova. Najgore stanje bi bilo s lijekovima hormonalnim nadomjescima.

Pritom nije riječ samo o lijekovima koji se tiču menopauze, nego i, primjerice, onih koji se koriste kod osoba s problemima s štitnjačom.

Premijer Andrej Plenković na sastanku Europskog vijeća Restrikcije Top News Politico: Hrvati koriste Brexit za vlastite interese

Velika Britanija ostala bi bez 84,3 posto svojih potreba. Kontraceptivima bi ta zemlja pokrivala samo 33,3 posto potreba, lijekovima protiv epilepsije pokrivala bi tek 42,3 posto, a na istim razinama Velika Britanija trpjela bi i nestašice lijekova za pacijente s različitim srčanim problemima, s povišenim tlakom, antidepresivima... Između 15 i 20 posto nestašice Britanci bi trpjeli i nedostatak antibiotika, antipsihotika, lijekova protiv dijabetesa, cjepiva itd.

Što se tiče Britanaca koji žive diljem EU-a, a ima ih u milijunima, oni bi odjednom postali stranci, ukinula bi im se prava na isti način kao da je riječ o građanima "trećih zemalja" s kojima EU nema nikakve ugovore takve vrste.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 20:29 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • BESTpartizan 19:07 08.Listopad 2019.

    europski trump