Ekonomix
753 prikaza

Ovo je najbogatija nadbiskupija na svijetu

Crkva
IPA/PIXSELL
Njemačku su potresali silni skandali s rastrošnošću, vjernici su stali odlaziti, crkva je zato stala sve objavljivati

Katolička Nadbiskupija Müchen objavila je popis svega što posjeduje, od nekretnina do udjela u raznim tvrtkama, te je ispalo da raspolaže bogatstvom od 5,5 milijardi eura. Prije nešto malo više od pola godine WAZ je špekulirao da je Nadbiskupija Köln s bogatstvom iz 2014. procijenjenim na čak 3,4 milijarde eura najbogatija katolička biskupija na svijetu.

No, nakon toga je u javnost sa svojim širom otvorenim računima izišla i Nadbiskupija Paderborn sa 4 milijarde eura i sada München s bogatstvom koje očito nju smještaju na prvo mjesto najbogatijih područja Rimokatoličke crkve u svijetu. Mnoge od njemačkih nadbiskupija odlučile su objavljivati svoje financijske podatke nakon financijskog skandala biskupa Franz-Petera Tebartz-van Elsta.

Prije tri godine njemačka javnost ostala je zgrožena skandalom u kojem je taj biskup spiskao 9,850.000 eura na renoviranje crkvene kuće u kojoj živi i okolnih pripadajućih pomoćnih zgrada nadbiskupije. Osim rasipništva, njemački katolici bili su gnjevni i zbog licemjerja, jer je njegova Biskupija Münster 11 godina ranije, 2012., zbog nekih financijskih dubioza krenula u štednju, smanjivanjem plaća radnicima.

Novi skandal uslijedio je 2012. kada je Der Spiegel objavio da je Franz-Peter Tebartz-van Elst nešto prije letio u Indiju prvim razredom, što je bilo u suprotsnosti s proklamiranom crkveno orijentacijom o osobnoj štednji. Tebartz-van Elst je potom čak i tužio Der Spiegel zbog navodne klevete. No, na sudu se ispostavilo da je let prvim razredom bio istina, na osnovu skupljenih milja.

Sudac ga je zato kaznio globom od 20.000 eura zbog kaznenog djela krivokletstva. Uz još neke skandale, broj katolika u Njemačkoj, koja ima 82 milijuna stanovnika, počeo iz godine u godinu sve brže padati. Danas ih je još samo oko 24 milijuna, dok je broj ateista, agnostika i sličnih opredjeljenja porastao na 28 milijuna. Nadbiskupije su stoga odlučile javnosti napokon podastrijeti sve svoje bogatstvo na uvid.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.