Ekonomix
771 prikaza

Ove će sezone u turizmu biti ozbiljnih žrtava, svašta dolazi na naplatu

Goran Kovačić/PIXSELL
Mnogi lokali zapošljavaju za posao totalno nezainteresirane konobarice početnice, koje, noseći tacnu objema rukama, koračaju nesigurno poput djece koja tek uče hodati

Ovo je šesto ljeto kako se, splitski zet, uoči sezone i u špici nekoliko puta bacim u more na plaži Brzet, i nikad se nismo brže vratili u Split. Nema gužve u Omišu, predvečer su neki kafići bili potpuno prazni, cijelim putem vožnja koliko je dopušteno kroz naseljena mjesta, bez čepova. Nije reprezentativan uzorak, ali hajde, prebrojao sam domaće i strane aute na parkiralištu plaže, domaći vode dva prema jedan, s tim da su dominirale splitske registracije. Ove će sezone u turizmu biti ozbiljnih žrtava jer svašta dolazi na naplatu. Jedna od najlakše uočljivih žrtava je Split. Grad, stanovnici. Ne zamjerite na političkoj nekorektnosti, ili, ako vam je po duši, i zamjerite, ali grozno je koliko se neandertalaca u taj divni grad dolazi prvenstveno ili isključivo napijati. Ako im se posreći, i poseksati, ali dojam je da je seks u drugom ili trećem planu. Po dućanima kupuju (njima) jeftinu cugu, bauljaju ulicama, ostavljaju iza sebe razbijene boce po plićacima, pa starije gospođe omiljene plaže počinju izbjegavati, uriniraju i skidaju se na najfrekventnijim lokacijama... Daj kromanjoncima jeftine apartmane, daj im jeftinu cugu, i dobiješ delinkventski turizam.

 | Author: Goran Kovačić/PIXSELL Goran Kovačić/PIXSELL

Hotelijerima ide dobro, ali vlasnici apartmana ove bi godine mogli biti u velikim nevoljama, pogotovo ako su u posao ušli nedavno i opterećeni su kreditima. Nije loša oklada da će i u srpnju, kao što već rade, snižavati cijene najma, a nikako im ne ide na ruku što se po Europi sve češće čuje da je usluga u Hrvatskoj nikad skuplja, ali nažalost i nikad lošija. Nekad respektabilni lokali, koji ispod neke razine usluge nisu išli ni u najlošijim vremenima, sad zapošljavaju za posao totalno nezainteresirane konobarice početnice, koje, noseći tacnu objema rukama, koračaju nesigurno poput djece koja tek uče hodati. Za šankom, nema tko drugi, radi vlasnik, kave dolaze hladne, negdje se i po deset-petnaest minuta čeka da te itko uopće pogleda, a gdje je još čekanje da taj koji te pogledao i donese hranu ili piće. Lokacija, lokacija i, treće, i najvažnije, lokacija, u mnogim će slučajevima spasiti stvar, i mnogi će i ove jeseni nakon dobre sezone povećavati cijene kvadrata stanova u Zagrebu i drugdje, no em je sve više nezadovoljstva ljudi koji na turizmu ne mlate pare, a na sto načina zbog turizma pate, em možda stvarno tržište počinje presuđivati lošima i pohlepnima. A kojegdje je i recesija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.