Ekonomix
3054 prikaza

U dobi od 91 godine: Osnivač IKEA-e umro kao multimilijarder

Ingvar Kamprad
EPA/Claudio Bresciani /TT SWEDEN OUT
Pamtit će ga se po revolucionarnim dizajnima, ali i po nacističkoj prošlosti

Bloomberg je u rujnu prošle godine njegovo bogatstvo procijenio na 46,8 milijardi dolara, zaprepaščujuće više od procjene Forbesa iz 2015. od 3,5 milijardi. Ingvar Kamprad, osnivač IKEA-e, umro je dobi od 91 godine u svom domu u Smalandu u Švedskoj. „Utemeljitelj IKEA-e i Ikanoa, jedan od najvećih poduzetnika 20. stoljeća, Ingvar Kampard, mirno je preminuo 27. siječnja“, izvijestila je IKEA. Tvrtku je osnovao u dobi od samo 17 godina i vremenom je izgradio u jednu od najvećih prodajnih tvrtki svijeta.

Pratio ga je glas škrtice do te mjere da je bio sklon nositi odjeću koju bi kupovao na buvljaku. On je tvrdio da je ta njegova osobina dovela do toga da IKEA tako uspije. „Štedljivost je u mentalitetu Smalanda“, rekao je u dokumentarcu iz 2016., pričajući o poljoprivrednom kraju na jugu Švedske u kojem se rodio. U upravi tvrtke nije bio još od 1988., kada je imao 62 godine, ali si je zadržao ulogu savjetnika.

Već u njegovoj starijoj dobi, u javnosti su se 1994. pojavila osobna pisma švedskog fašističkog aktivista Pera Engdahla, političkog vođe stranke SFKO tijekom 20-ih godina 20. stoljeća. Engdahl je tijekom rata iz Švedske snažno podržavao Treći Reich, da bi poslije rata postao dijelom marginalizirane neofašističke scene u Europi.

Ikea u Beogradu Male trgovine Ekonomix IKEA u Srbiji uništila cijeli jedan biznis

Kako je Engdahl umro te 1994., objavljena su pisma iz kojih se vidjelo da je Kampard u dobi od 16 godina, usred rata, pristupio Engdahlovom fašističkom pokretu Nysvenska Rörelsen, kako bi za nju prikupljao novac i vrbovao članove, koliko se zna, sve do rujna 1945. Kamprad je 1994. povodom otkrića u pismu radnicima IKEA-e svoju fašističku prošlost nazvao „najvećom pogreškom u svom životu“.

Unatoč tome, 2010. je u intervjuu za Švedski radio izjavio: „Per Engdahl je bio veliki čovjek i to ću misliti dok sam god živ.“ Godinu poslije istraživačka novinarka iz Švedske Elisabeth Asbrink otkrila je da su švedske obavještajne službe još 1943. o njemu otvorile dosje pod nazivom „Nacist“. S druge strane, njegovi dizajni namještaja za IKEA-u revolucionarizirali su namještaj i način života ljudi, ponajviše zbog jednostavnosti i praktične vrijednosti, kao i zbog vremenom izgrađene prakse recikliranja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • galjego 10:58 02.Veljača 2018.

    Prava Hrvatina: jedan od rijetkih koji je smio javno reći: IKEA - sve ZA DOM SPREMNO!