Ekonomix
167 prikaza

O čemu su čelnici Franka i Lalovac razgovarali na tajnom sastanku?

Velike teorije zavjera raspredaju se oko dramatičnog istupa bivšeg čelnika udruge Franak, koji je prozvao HDZ i Ustavni sud za zavjeru protiv spasonosnog zakona

Kada je prije dva tjedna Denis Smajo, čelnik Udruge Franak, optužio Ustavni sud, HDZ i poslovne banke za urotu i za plan o zajedničkom rušenju zakona o konverziji švicarca odmah nakon izbora, društvene mreže su eksplodirale. Očaj, nada, zanos, potpuni slom...

Zoran Milanović sastao se s predstavnicima udruge Franak | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Smajo tvrdi da mu je ministar Lalovac na kavi prišapnuo tračeve zbog kojih 60.000 obitelji s kreditima u francima opet ne spava. 

Lalovcu se jezik razvezao pa je Smaji, kako ovaj tvrdi, kazao da će “Zakon o konverziji pasti dan nakon izbora”. Podsjetimo, zakon koji je gotovo sigurno najbolje što je Kukuriku vlada ikad napravila.

"Rekao mi je da iza toga navodno stoje neki HDZ-ovci i bankari, dakle, vjerojatno su u pitanju neke nečasne i nezakonite radnje. Znam da Lalovca dovodim s ovim izlaskom u javnost u nezgodnu poziciju, ali nemam izbora", objavio je Denis Smajo.

Nakon Smajinih iliti Lalovčevih pretpostavki/teških optužbi - stvari stoje ovako: Sruši li Ustavni sud konverziju dan ili dva nakon izbora - što bi bilo brže nego ikad – potvrdit će sve glasine o uroti, i tako prokazati sebe kao kontaminirano sudište koje je u dosluhu s jednom stranom, poput arbitraže o Piranu.

Ostaju i ove nedoumice: Što ako donesu takvu odluku, a ne bude se znao mandatar?

Što ako Milanović i Lalovac doista budu vodili i iduću vladu? S druge strane, sruši li sud konverziju, a mandatar bude Karamarko (čovjek koji se ovih dana proslavio nabrajalicom od pet ključnih točaka HDZ-ova plana i programa - tako jednostavnom, a istodobno toliko teškom), već prvog dana na Markovu trgu dočekat će ga 60.000 obitelji koji su još prije koji dan izgledali kao oslobođeni robovi, a sad su im ponovno navučeni lanci - njegovom krivnjom. Malo nezgodno...

Facebook zajednica Frankera (udruga koja s 20-ak tisuća članova ima brojčani status bolji od većine hrvatskih stranaka), nakon ovih najava je doslovno eksplodirala! “Fejs” im je jedan od glavnih kanala na kojem se jadaju, raspravljaju o crnim scenarijima, traže odvjetnike i ekonomiste, pljuju vlast... Slom i očaj na sve strane.

Članovi udruge Franak prosvjedovali ispred HNB-a i tražili ostavku guvernera Vujčića | Author: Tomislav Miletic (PIXSELL) Tomislav Miletic (PIXSELL)

“Banda se sve dogovorila, znao sam da mi nećemo biti te sreće. Odmah mi je bilo sumnjivo... Pa Maletićka tvrdi da bi oni analizirali kredit po kredit, majke ti mile, to bi trajalo sto godina...a možda je to i Milanović tako namjestio znajući da neće proći. Izluđen sam, nema nam druge nego na Markov trg...”

“Znam da je cijeli sustav protiv nas!”, “Denis se žrtvovao za sve.”

“Ne vidimo svjetlo na kraju tunela...” “Ne možeš se boriti protiv vjetrenjača...”

Nekoliko je facebookovskih struja koje su razvile niz teorija zašto je Smajo sve ovo napravio. Jedna je proizvela zavjeru kako je on glasnik neke stranke (SDP-a), druga da će tek postati “crveni”, iako se ne tako davno raspravljao da je okorjeli HDZ-ovac. 

Treći se naslađuju jer je svojedobno Smajo na neki način sa svojom ekipom izgurao staru gardu iz Udruge Franak, pa eto mu sada – sada je i on od nekih članova odbačen. Četvrti raspredaju o njegovu egu.

Gotovo jednako su uzavrele teorije i na strani koja ga podržava, maltene da ga ne proglašavaju narodnim herojem. No kako ikoga od ovih ljudi kriviti. Iskusili su najgore što su mogli. 

Nakon što su potpisali lihvarske ugovore, sami, svojom kemijskom i rukom - naravno, što treba naglasiti da dušebrižnici ne trkeljaju o pristranosti – izborili rat na sudu i dalje – ne mogu ništa!

Istina je da bi takva odluka uvijek išla na ruku bankama, da bi ona prije izbora išla izravno na ruku SDP-u jer, prema ovim tračevima, HDZ je u stanju mijenjati odluke suda, a nakon izbora ona bi vrlo vjerojatno odgovarala HDZ-u, čiji su čelnici zakon prihvatili nevoljko.

Ministar Lalovac je Smajine izjave opovrgao, ipak priznavši da je glasine o “franak paktu” čuo, ali da dokaza nema.

Hrabri ministar koji je već proglašen Robinom Hoodom, karijeru je stavio na rat s bankama, a sada se tako lako - triput odrekao pijetla prije nego je dvaput zakurikao. 

Javio se i Ustavni sud te predsjednica Jasna Omejec, koja je - u neuobičajeno “emotivnoj” reakciji sve zanijekala i zamolila sve strane u sporu da ih poštede.

Švicarski franci | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Uključuje se i stručna javnost, pa ekonomist Ivan Lovrinović na vidjelo iznosi “šokantne dokumente”, EU direktive, koje nalažu vladama država u kojima se koriste takvi krediti da u slučaju valutnog poremećaja većeg od 20 posto odmah omoguće putem zakona građanima konverziju tih kredita u domaću valutu. Zašto su te direktive četiri godine prešućivane?

Je li slučaj “Franak” glavni adut SDP-a i predmet trgovine tuđom mukom?, pita se Lovrinović Da, franak je – sada je već svima jasno – predmet trgovine tuđom mukom – SDP-ov jednako kao i HDZ-ov.

S porukom na plakatima: Lažni lijevi i lažni desni, Stipe Petrina sažeo je sve. A Denis Smajo?

Reći će mnogi - lud je što se tako izložio. No nekako je, komentiraju mnogi, nezamislivo da bi ministra financija prozvao da doista nisu ispijali kavu skupa. 

Možda je najmanje zamislivo da bi se taj Smajo usudio takvo što izgovoriti u istoj rečenici u kojoj spominje svoju obitelj – za koju plaću zarađuje gašenjem požara kao pilot zračnog traktora. 

Riječ je o borbi za egzistenciju i pravdu. Baš kao i u slučaju Gorana Aleksića, još jednog bivšeg člana Franka, koji spas traži pronalazeći rupe u zakonima...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.