Ekonomix
5877 prikaza

Novost u dućanima: Što znači oznaka '0 km' na proizvodima

Mladić kupuje konzerviranu hranu
Thinkstock
Ovom oznakom sigurno obogaćujemo našu turističku destinaciju jer gostima danas nije dovoljno ponuditi sunce i more, kaže jedan od inicijatora

Na policama prodavaonica voća i povrća, kao i na štandovima domaćih poljoprivrednih proizvođača na Cresu ovih je dana osvanula nova oznaka »0 km – creski proizvod«, piše Novi list.

"Oznakom »0 km« jasno se ukazuje na otočno podrijetlo proizvoda, a prvenstveno je namijenjena stranim gostima koji, za razliku od domaćih stanovnika, ne poznaju lokalne proizvođače. Ovom oznakom sigurno obogaćujemo našu turističku destinaciju jer gostima danas nije dovoljno ponuditi sunce i more. Oni traže doživljaje, emocije – traže susret s lokalnim stanovnicima i kulturom, traže zanimljive krajolike, autentične zvukove, mirise, okuse, izvornu gastronomiju i lokalne proizvode. Proizvodi s ovom oznakom pružaju im sve to", objašnjava dr. Ugo Toić, ravnatelj Otočne razvojne agencije (OTRA) koja je osmislila oznaku »0 km« u suradnji s Ulikom, lokalnom udrugom za razvitak poljoprivrede i agroturizma.

Pravilnikom je definirano da se oznakom »0 km – creski proizvod« označava voće i povrće standardne kvalitete proizvedeno na području otoka Cresa koje ovlašteni proizvođač prodaje potrošaču izravnom prodajom ili putem ovlaštenih trgovaca. Korisnicima koji ispunjavaju zadane uvjete Ulika dodjeljuje oznaku na razdoblje od godine dana.

"Korištenjem oznake potiče se razvoj izravne prodaje voća i povrća, podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstva s otoka Cresa, uspostavljanje bolje komunikacija potrošača, proizvođača i lokalnih trgovaca te promocija creskih poljoprivrednih proizvoda", kaže Franko Fučić, predsjednik udruge Ulika.

Jedan od prvih otočnih poljoprivrednika koji je na svom štandu ponosno istaknuo natpis »0 km – creski proizvod« je Silvio Velčić koji sa sinom Deanom proizvodi »sve što na otoku raste«, kako kaže. Uz veliki izbor voća i povrća koje se može naći na tržnicama u Cresu, Nerezinama i Malom Lošinju, kao i u najboljim hotelima lošinjske tvrtke Jadranka, proizvodi i ekstradjevičansko maslinovo ulje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • lhj35051 12:45 07.Kolovoz 2019.

    Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 27936 eura za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam kući ponio najmanje 7645 do 9264 eura tjedno. ------- >>>>> www.WebJob33.Com

  • Avatar Tito
    Tito 07:54 07.Kolovoz 2019.

    Teška bezvezarija. Šta ako je poljoprivrednik neobrazovan i nepismen i baca pesticida ko lud. Za par godina ćeš dobiti rak ali će on prosperirati.