Ekonomix
674 prikaza

Novi 'zlatni rudnik': Milijarderi ulažu u svemirski biznis

Richard Branson
Press Association/PIXSELL
U razvoj svemirske industrije prošle je godine uloženo više od 2.5 milijardi dolara privatnog novca

Napredak u istraživanju svemira, svemirskih raketa, letova i slično ne bi bio moguć bez ozbiljnih ulaganja. Iako velike svjetske sile ulažu milijune u istraživanja, veliki napredak ostvaruju uz pomoć najbogatijih ljudi na svijetu. Prošle je godine tako u razvoj svemirske industrije uloženo više od 2.5 milijardi dolara privatnog novca, a većina novca stigla je iz različitih startupova. Iako je prošle godine zabilježen mali pad ulaganja u odnosu na dvije godina prije i dalje je riječ o značajnim iznosima. 

Nekad riskantno ulaganje danas je postalo trend. 

"Sve više i više ovakva vrsta ulaganja postaje uobičajena, normalna za tvrtke koje financiraju inovativna rješenja . Ne bave se oni time zato što misle da je to 'cool' već zato što misle kako će na tome puno zaraditi", rekla je Carissa Christensen iz tvrtke Bryce.

Bogataši Klasni pad Ekonomix Bogataši se najviše boje jedne stvari - što ako izgube sve?

Godinama je upravo bogatstvo nekolicine milijardera poticalo razvoj ove industrije. Elon Musk je uložio 100 milijuna dolara svog novca u SpaceX prije nego je povukao nekoliko milijardi dolara vladinog novca. Prošle je godine Jeffrey P. Bezos rekao kako godišnju prodaju zaliha Amazona, u vrijednosti oko milijardu dolara, koristi za ulaganje u svoju tvrtku Blue Origin. Poznati milijarder Richard Branson vlasnik je Virgin Galactica i tvrtke OneWeb. Suosnivač Microsofta Paul Allen ulaže milijune u izgradnju najvećeg zrakoplova na svijetu.

Ovom trendu priključio se i Mark Cuban, vlasnik NBA-a, koji je uložio 500.000 dolara u kompaniju Relativity Space kojoj je želja raketu isprintati u 3D-u, piše The Washington Post. Tvrtka Astranis, koja namjerava uz pomoć malih satelita proširiti internet izvan zemljine energetske mreže, nedavno je objavila kako ih podržava Andreessen Horowitz, tvrtka iz Silicijske doline, koja je poznata po financiranju inovativnih, rizičnih ili kreativnih tvrtki koje su pokrenule obećavajuć posao. 

Stratolaunch Revolucija Tehno Osnivač Microsofta napravio najveći avion na svijetu

Iako ova industrija još nije u potpunosti opravdala sva velika ulaganja vjeruje se kako će se tijekom sljedećih godina pokazati koliko se investicija isplatila. Investitori će očekivati zaradu.

"Ako se to dogodi samo nekima od njih to će značajno utjecati na povjerenje ulagača", rekla je Christensen.

Tržište u razvoju privuklo je pažnju i Trumpove administracije koja na ovom polju nastavlja suradnju s privatnim tvrtkama započetu još za vrijeme vladavina predsjednika Busha i Obame. Privatna ulaganja u svemirsku industriju oduševila su i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Bogati dečki vole rakete. To je dobro. Bolje je tako nego da mi moramo plaćati za njih", rekao je Trump pokazujući na modele svemirskih raketa ispred sebe. Njegovo oduševljenje dolazi nakon uspješnog lansiranja SpaceX’s Falcon Heavy rakete prošlog mjeseca .

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.