Ekonomix
593 prikaza

Novi šef dobio veću plaću za manje posla jer je muškarac

Yahoo
DPA/PIXSELL
Bivša direktorica otišla je s desecima milijuna, ali je obavila posao. Sad dolazi on da radi skoro ništa, a dobije duplo više

Ovaj put je Fortune taj koji je uočio nevjerojatnu razliku u plaćama nauštrb žena. Ovaj put je riječ o plaći izvršnog direktora Yahooa; muškarca će plaćati puno više za puno manje posla. Istina, suludo je ovdje i pomisliti da je riječ o siromaštvu, riječ je o multimilijunašima s perspektivom da postanu milijarderi, ali matematika je neumoljiva.

Marissa Mayer bila je direktorica Yahooa sve dok Yahoo nije prodao Verizonu svo ono svoje poslovanje po kojem je ostao upisan u povijest. Prodao je i tehnologiju i oglašavanje, ostavivši si samo neke dionice Alibabe, Yahoo Japana i kojekakve sitne investicije po svijetu.

Gazde su Mayer na godinama unosnih poslova zahvalile sa 23 milijuna dolara, i to pored dionica u vrijednosti od 69 milijuna dolara, te još 97 milijuna dolara vrijednih dionica koje je imala odranije. Sa 189 milijuna dolara, ako bi se ponašali racionalno, praktično bi trebalo biti egzstencijalno osigurano cijelo njeno potomstvo za budućih nekoliko milijardi godina. No, sad dolazimo do spolne neravnopravnosti.

Yahoo SIGURNOSNI PROPUST Tehno Hakirali Yahoo i ukrali podatke 500 milijuna korisnika

Njena zamjena, Thomas McInerney, kao direktor će imati neusporedivo jednostavniji posao već time što je Yahoo danas korporativna olupina onoga što je bio donedavno. Unatoč tome imat će osnovnu plaću od dva milijuna dolara, odnosno duplo više od onoga što je imala Mayer koja je kompaniju vodila dok je ova u sebi imala svoj osnovni biznis.

Slijedi bonus koji će McInerney dobiti ako ostvari ciljeve koje će nesumnjivo ostvariti; četiri milijuna dolara za prvu godinu nasuprot njenih tri milijuna. A ako sve bude OK, što teško da neće biti, McInerney će već u prvoj godini dobiti 24 milijuna dolara dionica, opet više nego što je ona dobila za 2015.

Pritom nije riječ samo o većim iznosima za njega u odnosu na nju, nego i o tome da će Yahoo uskoro postati najobičniji fond, da neće prodavati nikakve dionice, da će praktično biti riječ o biznisu koji vodi samog sebe. Netko zloban bi mogao primijetiti da je riječ o basnoslovno plaćenoj sinekuri, jer će sav stvaran posao, kako navodi Fortune, obavljati tvrtke kćeri Yahoo Japan i Alibaba.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.