Ekonomix
26837 prikaza

Novi gazde Zrća: Sad je tu i kontroverzni Klemm

Josip Klemm
PIXSELL
Na tih 750 metara pijeska okreću se pusti milijuni, a u taj ugostiteljski biznis ulazi i Josip Klemm

Josip Klemm ugrabio je zlatnu priliku ili gusku koja nese zlatna jaja. Koju god sintagmu odaberemo, nećemo previše pogriješiti u opisu nedavne vijesti da će Klemm, u suradnji s vlasnikom kluba Papaya, preuzeti klub Aquarius na urnebesno popularnom Zrću. Ivan Bušljeta i Klemm osnovat će novi klub Nomad na temeljima slavnog Aquariusa. Vijest o prodaji je potvrdio Zrino Alpeza, suvlasnik Aquariusa, pojasnivši da se radi o svojevrsnoj smjeni generacija na globalno poznatoj novaljskoj plaži.

Kako to opisuje Poslovni dnevnik, Alpeza je jedan od troje osnivača Aquariusa u Zagrebu i Zrću, uz Miljenka Zadru i Anu Bram.

"Istina je da smo potpisali predugovor o prodaji kluba, no radi se o procesu koji još traje jer se osniva nova tvrtka s kojom bi se naposljetku trebao potpisati i kupoprodajni ugovor, što očekujemo da bi se trebalo dogoditi u narednih nekoliko tjedana. Na prodaju smo se odlučili jer više nismo u godinama u kojima možemo uspješno voditi tako velik posao. I Bušljeta i Klemm su mlađi od nas i možemo reći da se na neki način radi o smjeni generacija", ispričao je Alpeza Poslovnom dnevniku.

A zašto bi Klemm ušao u posao na Zrću? Dovoljno je pogledati brojke o poslovanju tih klubova. Aqarius-Klub d.o.o., prema javno dostupnim podacima, ostvaruje prihode od oko 14 milijuna kuna na godišnjoj razini. Mondo d.o.o., vlasnik kluba Papaya, ostvario je nešto više od 30 milijuna kuna prihoda u 2017. godini, posljednjoj dostupnoj na servisu poslovna.hr u trenutku pisanja ovog teksta.

Ovdje treba napomenuti da, budući da je riječ o društvu ograničene odgovornosti, ne možemo točno razdvojiti prihode ostvarene u samom klubu Papaya i ostalim objektima kao što je Moon Rocks Hostel u vlasništvu iste tvrtke. Posebno je zanimljivo da je ovo novi pokušaj širenja u ugostiteljskim vodama i Bušljeti i Klemmu. Bivši šef Udruge specijalne policije neslavno je pokušao preuzeti kultni Saloon 2013. godine. Vlasnici kluba Vlaho i Maro Srezović nisu mogli ući u prostor.

Mislili su da se radi o provali, pa su pozvali policiju, no zaštitari Klemm Securityja pojavili su se na vratima. Tvrdili su da su ih angažirali novi vlasnici koji imaju pravovaljani ugovor s Cibonom te sve dozvole Grada Zagreba. Srezovićima nisu dopustili ulaz u klub, a brave su promijenili. Uslijedila je pravna bitka kojom su Srezovići dokazali da im pripada pravo na posjed zgrade. U čuveni klub godinama su zalazile estradne, sportske i glumačke zvijezde cijele bivše države.

Plaža Zrće | Author: Dino Stanin/PIXSELL Dino Stanin/PIXSELL

Svake godine vlasnici su birali kumove kluba, a prvi su bili Mate Mišo Kovač i pokojna glumica Ana Karić. U travnju 2003. godine, kad je Klemm počeo sa zaštitarskim uslugama, zapošljavao je tek dvadesetak ljudi. Danas njegovi zaposlenici osiguravaju brojne sportske i kulturne događaje, osiguravaju čak i zgradu HRT-a. 

Dugi niz godina bio je daleko od očiju javnosti. Sve se to promijenilo kad je u studenom 2012. dočekao generale Gotovinu i Markača nakon oslobođenja iz Haaga. On je bio među prvima koji su im stisnuli ruku nakon izlaska iz zrakoplova u zračnoj luci Pleso. S njima je stajao rame uz rame dok su pred desecima tisuća ljudi govorili na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Bio je s njima na misi u zagrebačkoj katedrali. Tek nekoliko dana kasnije Klemm je posudio Ciboni više od pola milijuna eura za otkup ugovora Darija Šarića.

"Nisam sportski menadžer i ne namjeravam se time baviti. Ulazak u ovaj posao bila je moja ideja kad sam vidio da postoji problem s plaćanjem odštete Dariju Šariću, a želio sam da na taj način hrvatski sportski dragulj ostane u Hrvatskoj ako je to ikako moguće. Nisam navijač Cibone, ne navijam ni za jedan klub. Navijam za Hrvatsku", govorio je kasnije Klemm.

Šator u Savskoj Puno buke... Top News Gdje su nestali šatoraši?

Poslije je upravo taj transfer završio na sudu jer je Cibona potpisala ugovor kojim bi velik dio Šarićeve odštete za odlazak u drugi klub završio u Klemmovim džepovima. Klemmu je tako trebalo pripasti oko 227.000 eura, naravno uz ranije rečenih pola milijuna eura pozajmice uvećanih za kamatu od 8% godišnje. Za kontekst ove priče znatno je manje važan Klemmov aktivistički, čitaj šatoraški, put. Puno važnija je činjenica da je Klemm dobio koncesiju na cijelu plažu Zrće.

Naime, u ožujku 2017. godine Stručno povjerenstvo za koncesije na pomorskom dobru Ličko-senjske županije među četiri ponude pristigle za zakup Zrća ocijenile su da je ponuda koju je dao konzorcij Cocomo najpovoljnija. Nositelj ponude je zapravo tvrtka Cocomo d.o.o. u vlasništvu ugostitelja iz Novalje i vlasnika istoimenoga kluba Josipa Šonje, a osim Klemmove zaštitarske tvrtke u konzorciju su još tvrtke Telur, ugostiteljski obrt Arkada, Vodeni sport Fero-Term i Kamgrad.

Godinu dana ranije Bušljeta je dobio odbijenicu za kupnju 3500 kvadratnih metara na Zrću, i to za nešto malo manje od četiri milijuna kuna.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 11:03 11.Travanj 2019.

    van mu je bilo rušiti sdp sada mu je sve ok u drzavi