Ekonomix
1850 prikaza

Sav hrvatski novac od 91. - uz novu kovanicu koja stiže!

Kovanica od 25 kuna
1/2
HNB
Ovo je već 12. jubilarna kovanica od 1991. Ali, bilo je i zlata, srebra, čak i kovanica s greškom!

Od danas hrvatski građani mogu u HNB-u kupiti jubilarnu kovanicu od 25 kuna, izdanu povodom 25 godina neovisnosti Republike Hrvatske. Hrvatski novčarski zavod odabrao je za izradu kovanice jedno od tri grafičkih rješenja akademskog kipara Damira Mataušića, te će u opticaj biti pušteno ukupno 50.000 jubilarnih apoena od po 25 kuna.

Ovo će biti već 12. po redu prigodno izdanje novčića od 25 kuna. HNB je na ovakav način obilježavao međunarodno priznanje Hrvatske, primanje Hrvatske u UN, mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, uvođenje eura, 2000. godinu, proces pridruživanja Hrvatske EU, ugovor o pristupanju u EU, samo pristupanje u EU, esperanto, Expo Liasbon 1998. i EBRD. Sve o detaljima tih izdanja možete pročitati i pogledati na ovom linku.

Posebna izdanja od srebra i zlata kovanica od pet, dvije i jedne kune možete vidjeti ovdje, a na ovom linku možete vidjeti i detalje o manje slavnim trenucima, točnije o izdanjima kovanica s greškama, što je izrazito zanimljivo numizmatičarima. Ako je tko i zaboravio, dio povijesti službene valute u Republici Hrvatskoj od osamostaljenja je i hrvatski dinar, što je Hrvatski numizmatički portal zabilježio ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.