Ekonomix
25549 prikaza

Norac poslije zatvora: Čuva Zagreb i zarađuje milijune

Mirko Norac, Milan Bandić
Tino Jurić/ PIXSELL
Biznis mu je u jednoj godini narastao za 200 posto, ali vlasnik je formalno otac, jer je on osuđivan, za ratne zločine

Od milja su ga zvali "Noki", što je bio glavni razlog zašto je nova registrirana tvrtka u zaštitarskom biznisu u prosincu 2015. nazvana "Noky Security". Mirko Norac bio je tada već četiri godine na slobodi, doduše uvjetnoj, zbog ratnih zločina nad civilima u Gospiću 1991. i Medačkom džepu 1993. No, do kraja 2015. sve je to bila prošlost i Hrvatska je, nakon Josipa Klemma i već pokojnog Vinka Žuljevića Klice, dobila još jednu zaštitarsku tvrtku u vlasništvu veterana Domovinskog rata.

Noky Security imao je tada oko 40 radnika, neke od prvih "gaža" bili su im osječki Avenue Mall i Portanova u vlasništvu Željka Biloša. Prema podacima Poslovne Hrvatske direktor je tada bio Josip Norac Kevo, formalni vlasnik i osnivač tvrtke onda, isto kao i danas, je Ante Norac Kevo, otac Mirka Norca. Josipa Norca u tvrtki ove godine naslijedili su u upravi Anton Šajgo i Mario Mikulić. A Mirko Norac? On je u priči sa svojom tvrtkom službeno od 2016. godine od kada je na položaju prokurista.

Mirko Norac i Vladimir Šeks Novi igrač Ekonomix Mirko Norac iz zaštitarstva istiskuje Josipa Klemma

Na samom početku poslovanja "Noky Securityja" pisalo se da ovime Mirko Norac kreće postati konkurencija Josipu Klemmu, što je bilo vrlo hrabro jer je Klemm Security godinu ranije imao rast prihoda na oko 100 milijuna kuna. Bila je to tada druga po veličini zaštitarska tvrtka u Hrvatskoj, odmah iza Sokola Marića. Klemm je u ratu bio pripadnik ATJ Lučko. Treći biznismen koji je bio u zaštitarskom poslu, a koji je iza sebe imao ratni put, bio je već godinu dana pokojni Vinko Žuljević Klica.

U Domovinskom ratu je bio prvo u HV-u, poslije i u HVO-u, gdje je bio vrlo blizak Mladenu Naletiliću Tuti. Preko prijatelja i poznanika osnivao je zaštitarske tvrtke poput Ad Matricem i Bilić. Iako službeno nije imao vlasničkih udjela, slovio je kao jedan od stvarnih suvlasnika u firmi Bili Erić Security, gdje je imao i formalnu savjetničku ulogu.

Što se Mirka Norca tiče, on u tvrtki formalno u vlasništvu svog oca, nije mogao biti upisan niti kao vlasnik niti kao direktor zbog pravomoćne presude, odnosno njih dviju, za pokolje u Gospiću i u Medačkom džepu. Riječ je o članku 18. Zakona o privatnoj zaštiti koji propisuje da direktor u takvoj tvrtki ne smije biti pravomoćno osuđena, ili pravosudno kazneno gonjena po službenoj dužnosti. No, i ovako su Norcu u zaštitarskom poslu ruže cvjetale od početka.

Vjencanje generala Mirka Norca i Jelene Midenjak u crkvi Gospe Sinjske. | Author: Jerko Blajic/PIXSELL Jerko Blajic/PIXSELL

"Noky Security zasad ima 40-ak zaposlenih, uglavnom se širimo po kontinentalnoj Hrvatskoj, angažiramo zaštitare u Zagrebu, Kutini, Lipovljanima, Novskoj, Bjelovaru. Također imamo nekoliko ljudi u Zadru, no ozbiljnije širenje u Dalmaciju nam trenutno nije u planu. Zasad smo orijentirani na tjelesnu zaštitu, a tehnička zaštita je tek u razvoju", govorio je 2016. za Poslovni dnevnik tadašnji direktor Josip Norac Kevo.

Bilo je to vrijeme u kojem je "Noky Security" izgurao Josipa Klemma iz Osijeka. Nakratko se učinilo da se Mirko Norac pokliznuo u poslu kada je sredinom 2017. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila rješenje Grada Zagreba da Norčevom zaštitarskom biznisu prepusti osiguranje tvrtki i ustanova Zagrebački holding, Vodoopskrba i odvodnja, GSKG, Javna ustanova Maksimir, Ustanova za upravljanje sportskim objektima, Zoološki vrt, Zagrebačka stanogradnja i Grad Zagreb.

Oni koji su se žalili bili su Sokol-Marić, Bilić-Erić, V-grupa i Sigurnost iz Osijeka. To, međutim, nije omelo poslovni zaštitarski nerv Mirka Norca. U Zagrebu je ipak uspio dobiti poslove na osiguranjima gradskih muzeja, pojedinih gradskih stanova, poslovnih prostora i kulturnih priredbi.

Mirko Norac Zvali ga 'vojvoda' Life Norac, heroj koji je ubio nenaoružanu ženu

Prema podacima Poslovne Hrvatske, njegov Noky security d.o.o. je 2017. ukupni prihod od 16.677.643 kune, a kako je prethodne godine imao prihode od 5.656.251 kuna, riječ je o rastu u jednoj godini od oko 200 posto. Po tim podacima Norčeva tvrtka ušla je u 10 najvećih u Hrvatskoj. Ipak, kako najveća, Securitas Hrvatska, ima godišnju dobit od 252,3 milijuna kuna, jasno je da je Norac daleko od tih razina.

U prošloj godini tvrtka je Norcu donijela čiste zarade 263.585 kuna, a za njega je radilo 166 radnika, odnosno čak 76 radnika više nego 2016., praktično prve godine poslovanja. Prve godine, one 2016., Norac je, doduše, bio u minusu od čak 202.000 kuna, ali je očito imao dovoljno na svom računu da bi to podnio. Prosječna plaća zaposlenih je, navodi se dalje, 4884 kuna, na plaće izdvaja 86 posto novca, a po radniku godišnje zaradi 211 eura.

Zanimljivo je da je za 2017. "Noky security" naveo da ima čak 4,3 milijuna kuna potraživanja za obavljene usluge, što upućuje na to da bi naplatiti obavljeni posao trebao biti u stanju puno bolje nego što čini.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vesna 10:33 22.Rujan 2018.

    Čemu i komu služi ovakav članak?Čovjek,čiji otac je vlasnik zaštitarske firme ,odslužio je kaznu zatvora i sad bi ga valjda trebalo ubiti,možda mu oduzeti pravo na rad i dati mu socijalnu pomoć?Ne socijalnu,ali svakako psihološku treba dati autoru ovoga nazovinovinarskog uratka.

  • knight66 16:07 13.Rujan 2018.

    Norac, heroj koji je ubio nenaoružanu ženu....