Ekonomix
225 prikaza

Njemačku čekaju veliki problemi, a Kinu politički kaos

Proizvodni pogon tvrtke Volkswagen AG
DPA/PIXSELL
Turska bi, zbog odličnog geostrateškog položaja, mogla postati saveznik SAD-a, a glavni cilj bit će neutralizacija ruskog utjecaja, prognozira privatna američka obavještajna kompanija

Pojava individualnih grupacija u Rusiji, koje će težiti autonomiji, ozbiljno će narušiti stabilnost države, a to će uz sankcije, nestabilnost valute i skupo naoružanje pridonijeti brojnim negativnim promjenama, koje bi mogle značiti i kolaps postojećeg državnog uređenja, piše u procjeni o svijetu u idućih deset godina privatne američke obavještajne kompanije Stratfor koje je, među ostalima, prenio Index. 

Destabilizacija Rusije, čija su nuklearna postrojenja raspoređena na velikom geografskom području u zemlji, mogla bi natjerati SAD na upotrebu vojne sile, analizira Stratfor. Potencijalna kriza eura mogla bi, prema ovim prognozama, najviše naškoditi njemačkoj ekonomiji, koja uvelike ovisi o izvozu. 

Njemačku u idućem desetljeću čekaju veliki gospodarski problemi. S druge strane, Stratfor predviđa uspon Poljske, koja bi mogla postati “centar ekonomskog rasta i politička sila u Europi”. Europskoj uniji se crno piše. Stratfor prognozira raspad koji će rezultirati formiranjem novih saveza, Zapadne i Istočne Europe, te Skandinavije i Velike Britanije. 

Turska bi, zbog odličnog geostrateškog položaja, stoji u izvješću, mogla postati saveznik SAD-a, a glavni cilj bit će neutralizacija ruskog utjecaja. Kineska ekonomija će značajno oslabiti i sve će više doći do izražaja neravnomjerni gospodarski razvoj u zemlji. 

S jedne strane razvijeni obalni gradovi, a s druge strane siromašnija unutrašnjost za posljedicu će imati regionalne sukobe te u konačnici politički kaos. Stratfor spominje kontrolu pomorskih puteva u Istočnom i Južnom kineskom moru te Indijskom oceanu. 

Kina bi po tom pitanju mogla postati agresivnija, a u tom slučaju Japan bi mogao odgovoriti pokazivanjem sile, navodi se u izvješću. Agencija zbog pada proizvodne moći predviđa naglo slabljenje kineskoga gospodarstva, dok će rasti gospodarska moć Meksika, Nikaragve, Dominikanske Republike, Perua, Etiopije, Ugande, Kenije, Tanzanije, Bangladeša, Šri Lanke, Laosa, Vijetnama, Kambodže, Filipina i Indonezije.

U izvješću se navodi i da će SAD i dalje biti velika ekonomska, politička i vojna sila, no “manje će se angažirati u rješavanju svjetskih problema te će manje koristiti svoju moć u vanjskoj politici”.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.