Ekonomix
343 prikaza

Nema više utaja: Švicarska ukida tajne bankovne račune

Brojanje novca
Thinkstock
Dogovor je postignut krajem svibnja ove godine s ciljem da se suzbiju porezne prijevare i utaje poreznih prihoda

Europski parlament će na plenarnoj sjednici raspravljati o dogovoru sa Švicarskom kako bi se građanima Europske unije otežalo skrivanje gotovine u švicarskim bankama od domaćih poreznih vlasti. Glasovanje o tom prijedlogu po rasporedu je predviđeno za utorak.

Europska unija i Švicarska međusobno su se obvezale na razmjenu podataka o bankovnim računima koji bi trebali biti transparentni od početka 2018. godine, piše Poslovni dnevnik.

Dogovor je postignut krajem svibnja ove godine s ciljem da se suzbiju porezne prijevare i utaje poreznih prihoda. Informacije koje su se dvije strane dogovorile međusobno izmjenjivati neće uključivati samo prohode poput kamata i dividendi, već i bilance te primitke od prodaje financijske imovine. 

Proslijeđeni financijski podaci koristit će se kao podloga poreznim vlastima iz 28 članica Europske unije, ali i Švicarske, za provjeru jesu li njihovi građani skrivanjem depozita na računima izvan svojih zemalja izbjegli platiti poreze. 

Porezne vlasti biti će u mogućnosti točno identificirati klijenta banke, primijeniti svoje propise u prekograničnim situacijama, ocijeniti vjerojatnost da se dogodila porezna evazija i izbjeći daljnje nepotrebne istrage.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.