Ekonomix
1336 prikaza

"Ne borite se samo s istokom Europe nego i svijetom"

Joseph Quinlan
1/3
Dalibor Urukalović/PIXSELL
Osim što je stručnjak za transatlantsko gospodarstvo, Quinlan je i zadužen za investicije u Bank of America

Iako se ponekad ne čini tako, Hrvatska je dio Europske unije i uživa u mnogim blagodatima. Ponekad je stvarno potrebno vidjeti novu perspektivu, a kada dođe čovjek s Wall Streeta i šefovima najvećih hrvatskih kompanija govori da je, parafraziramo, život lijep, onda morate stati i stvarno pogledati što nam je donio taj famozni EU. Joseph Quinlan, jedan od najviših šefova u Bank of America, gostovao je prije nekoliko dana u Zagrebu u organizaciji predstavništva Američke gospodarske komore i u razgovoru za Express otkrio kakve reforme bi Hrvatska trebala provesti da bi privukla velike inozemne kompanije. Nedavno smo izgubili na natječaju za preseljenje europskih organizacija u Zagreb, a kako se približava datum Brexita, velike svjetske banke razmišljaju kamo će seliti svoja sjedišta.

Pitali smo Quinlana što bi Hrvatska mogla učiniti da privuče takve kompanije. 

“Da bi se privukle velike banke, potrebno je olakšati kretanje kapitala preko granica, transparentnost korporativnog upravljanja... Mnogo toga već je sad na mjestu, ali treba imati u vidu da se borite protiv Frankfurta, Pariza, Dublina i drugih velikih igrača. Moguće je da Hrvatska privuče neke poslovne jedinice velikih banaka, možda nešto s logističkom podrškom, ali bit će teško”, kazao je on. Gotovo u istom dahu ponudio je nadu da, bez obzira na prepreke u dovođenju velikih banaka, neke reforme treba provesti kako bi se omogućio veći i bolji rast gospodarstva. 

Prazno dječje igralište Pustošenje zemlje Top News Crno nam se piše! - Hrvatska će se prepoloviti do 2100.

Sofisticirano, razvijeno i dobro umreženo tržište kapitala važno je za bilo koje gospodarstvo i time je moguće privući velike investicije velikih banaka, uvjeren je Quinlan, inače šef odjela za istraživanje i upravljanje investicijama u Bank of America. Pred brojnim gostima Quinlan je pričao o impresivnom gospodarskoma rastu Europske unije i SAD-a:

“Na Wall Streetu sam tri desetljeća i nisam nikad vidio takav optimizam u SAD-u, Europi, pa čak i u gospodarstvima u razvoju. Prije desetak godina smo pali u recesiju i bilo je to zastrašujuće razdoblje za mnoge obitelji od New Yorka do Pekinga. Ali imamo i jako puno razloga za optimizam”. 

No mnoge aktivističke organizacije upozoravaju da je većina gospodarskog oporavka otišla u džepove najbogatijih. 

Joseph Quinlan | Author: Dalibor Urukalović/PIXSELL Dalibor Urukalović/PIXSELL

Pitali smo Quinlana i o tome, a on nam je rekao da se ne bi u potpunosti složio s tim: 

“Nije sav gospodarski rast nakon krize otišao u džepove najbogatijih 1% jer to jednostavno ne znamo. Znamo da su vlasnici kapitala i financijskih instrumenata, bilo ovdje ili u Parizu i New Yorku, dobro prošli u rastu gospodarstva nakon krize. Centralne banke upumpale su jako puno novca u gospodarstva, stvorile likvidnost i sad vidimo gospodarski rast i pad nezaposlenosti desetljeće nakon početka tog procesa.” 

Možda je ipak zanimljivije vidjeti da je u idućoj rečenici spomenuo “inkluzivni rast”, pri čemu se podrazumijeva da svi članovi gospodarstva imaju neke dobrobiti od rasta te ekonomije: 

“Sad već možemo razmišljati o dobrim plaćama za radnike, a ne samo o pronalaženju posla. Ali to je dobro pitanje zato što sad moramo razmišljati o inkluzivnom gospodarskom rastu, da se ne moramo u budućnosti suočavati s problemima. Ne možemo napustiti ljude i pretvarati se da je sve u redu.” 

Andrej Plenkovic Analiza Ekonomix "Plenković mora ići na izbore za spas Hrvatske"

Domaći ekonomski analitičari već dugo govore da je rast hrvatskoga gospodarstva više posljedica dobrog ekonomskog okruženja nego provedenih strukturnih reformi na državnoj razini. Dosta blagim rječnikom nešto slično je ponovio i Quinlan kad je, više puta, rekao da Europska unija raste.
 
“Prvo moramo razgovarati o makrookruženju Hrvatske pa se spustiti na nižu razinu i vidjeti što se može i treba promijeniti. Ne smijemo zaboraviti da nam predstoji još jako puno posla, kako nama u SAD-u tako i vama u Hrvatskoj. Zaposlenost raste, rast gospodarstva se ubrzava, ali ne smijemo se opustiti. Pa čak i ona kupnja Da Vincijeve slike ‘Salvator Mundi’ za 450 milijuna dolara govori nešto. Govori da je jako puno novca spremno za trošenje. Ogromne količine novca kolaju svijetom i samo čekaju pravu priliku za ulaganje. Mnogo vremena je prošlo otkad sam došao u Europu i iznenadio se gospodarskim rastom. Nekoliko puta posljednjih 12 mjeseci Europska je unija rasla brže od SAD-a, i to nam se nije svidjelo, ali nas analitičare je impresioniralo. Ostvaren je takav rast u EU da neki investitori nisu mogli vjerovati brojkama. Nedavno sam bio u Grčkoj, pa čak i oni, prvi put u mnogo vremena, čak i oni rastu. Gledajte to na ovaj način. Ako grčko gospodarstvo raste, onda stvarno svi rastu, a Grčka napokon izlazi iz gospodarske depresije”, kazao je Quinlan okupljenim gospodarstvenicima u hotelu Westin. 

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.