Ekonomix
5827 prikaza

Napuštena tvornica usred ničega bit će novi Černobil

Usoliekhimprom
YouTube
Vlasnici tajkuni pustili su tvrtku da propadne, da bi u njenim prostorima ostavili čak i kemikalije pod tlakom na rubu katastrofe

Bankrot kemijske tvrtke Usoliekhimprom 2017., osim lokalno oko sibirskog velegrada Irkutska i nesretne radnike koji su izgubili posao, jedva da je bila vijest. A onda, dvije godine poslije, u veljači je guverner regije Irkutsk Sergej Levčenko proglasio izvanredno stanje.

Sada, pak, u srpnju, već i Zapadni mediji upozoravaju moguću na ekološku megakatastrofu ravnu kemijskom pandanu Černobila iz 1986. Predsjednica ekološke organizacije Rosprirodnadzor Svetlana Radionova za Izvestiju je rekla da su vlasnici doslovno pobjegli s tog mjesta nakon proglašenja bankrota tvrtke s tvornicom za proizvodnju klora i drugih kemikalija.

Presušilo Jablaničko jezero Ekološka katastrofa Top News Apokalipsa u BiH: Isušili jezero, nestalo dva milijuna riba

"Ta velika tvrtka, s kemijskim pogonima koji su vrlo opasni, sada je u ruševnom stanju. Nedavno sam posjetila tvornicu i vlastitim očima to vidjela. Tamo je puno otpada koji sadrže živu, u zgradama tvornice nalaze se kontejneri s opasnim kemikalijama, od kojih su neki pod pritiskom. Nitko ne zna čega sve tamo ima", nabrajala je Radionova za Izvestiju.

Ovdje nije riječ o pukim ekološkim entuzijastima. To što je guverner Irkutska u veljači ove godine proglasio izvanredno stanje, bio je trenutak u kojem se pokazalo da je čak i visoka politika u panici pred prijetećom katastrofom. Procjenjuje se da je za sanaciju ovog područja potrebno čak 1,9 milijardi rubalja.

I to u slučaju da je zagađenje u pogonima tog oronulog, likvidiranog kemijskog diva doista samo u okvirima onoga što je danas poznato. A poznato je, primjerice, da su bivši vlasnici radili čak i takve stvari da naftni otpad, kako ga ne bi morali zbrinjavati ili prerađivati u skladu sa zakonima, što bi im, računali su, bilo skupo, upumpavali su ga u duboke bunare.

Već i to je dovoljno loše, a ovakvo što može imati i globalne posljedice ako bi iz tih bunara naftni otpad kroz pukotine i prolaze u podzemlju počeo curiti u obližnju rijeku Angaru. Ta rijeka, duga čak 1779 kilometara, povezuje Bajkalsko jezero s Jenisejem, životnom žilom kucavicom Sibira koji su se ulijeva na sjeveru u Arktički ocean.

Ada Bojana UŽAS Znanost Zbog nebrige nestaje poznata plaža i otok na Jadranu

Nedavno je RIA izvijestila da je riječ o 100.000 kubičnih metara naftnog otpada. A ako bi došlo do popuštanja, curenja ili čak i eksplozije velikih rezervoara s opasnim kemikalijama pod pritiskom, teško je i zamisliti sve posljedice i po ljude i po Irkutsk i po prirodu. Zanimljivo je da se osim neodređenog izraza "vlasnici" u medijima ne spominje koji su neodgovorni ljudi doveli do ovakvog stanja.

Neke od njih se, međutim, ipak može relativno lako identificirati. Albert Avdoljan, 48-godišnji rusko-armenski biznismen, 1999. godine stekao je 15 posto dionica Usoliekhimproma i čini se da je njegov vlasnički paket toliki ostao sve do proglašenja bankrota. Priča postaje vrlo neobična kad se dozna da je Avdoljan 1999. bio star samo 29 godina.

Usoliekhimprom | Author: usolie-citi.ru usolie-citi.ru

Razlog za pesimizam da bi se moglo nešto hitno napraviti u sprečavanju prijeteće ekološke katastrofe kod Irkutska, počinje bujati kad se dozna da taj čovjek danas nije bilo tko, da je riječ o jednom od glavnih vlasnika telekomunikacijskog sustava s 4G tehnologijama u cijeloj Rusiji.

On je osnivač i vlasnik nekih od najvećih ruskih telekomunikacijskih divova i, konačno, od 2016., samo malo prije proglašenja bankrota u sibirskom kemijskom divu čija su postrojenja puna velikih količina otrova, Avdoljan si je nabavio i državljanstvo Malte. Inače je riječ o tipičnoj priči ruskog oligarha.

Plaža Maya na Tajlandu Uništeni biser Znanost Na ovu plažu više nitko ne smije ući

Kad je 2017. ženio svog sina s kćeri ruskog tajkuna Eldara Osmanova, na vjenčanje su ulupali 10 milijuna dolara. Samo na cvijeće spiskali su pola milijuna, a ostalim novcem valjalo je platiti i nastup Lady Gage na vjenčanju na Beverly Hillsu. Forbes je za tu godinu bogatstvo Avdoljana procijenio na 750 milijuna dolara.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • listovača 05:41 26.Srpanj 2019.

    Rusi su vam nepresušna tema jer ne smijete pisati o američkim nuklearnim katastrofama u Tihom oceanu ili o engleskim proizvodnim pogonima u Indiji i JI Aziji!