Ekonomix
1735 prikaza

Nakon tisuću oglasa: Jadran nije skup, ako kuhate sami

Apartmani na Korčuli
Sanjin Strukic/PIXSELL
Nije do cijene smještaja. Problem su svi koji ne iznajmljuju, a htjeli bi od sezone živjeti godinu dana. Oni su rentijerima veća prijetnja i od jačeg oporezivanja kreveta

Apartmaniju smatram boljim metrom od Bookinga i Airbnba. Mnogim veteranima Booking i Airbnb ne trebaju. Dakle, ne želite li ili ne možete platiti hotelsku sobu 350 eura na dan, pa ni all inclusive 500 eura na tjedan, na Apartmaniji ima ili je makar bilo sasvim dovoljno i sasvim povoljnih apartmana za nas koji se grozimo gužvanja sa stotinama drugih turista za doručkom, večerom, na bazenu ili plaži.

No uvjet je da - volite kuhati. Ili makar pristajete kuhati. Recimo, moj prijatelj ima svu lovu svijeta. Ali ne ljetuje po hotelima. On i žena se, rjeđe njih dvoje i dvoje djece, stisnu na ne prevelikom brodu. Sam lovi i peče ribu. Ode koji put u restoran, ali nema te konobe u kojoj bi guštao kao u meditaciji lova i spremanja ribe, druženju s obitelji i prijateljima koje u restoranu naprosto ne može biti opušteno kao uz gradele.

Nije toliki problem cijena smještaja u apartmanima. U raznolikoj ponudi ima i divnih bakinih u kojima se namještaj iz Titova doba još drži, i netom sagrađenih, opremljenih svim luksuzom svijeta. Kako ja, puki turist kakvog Hrvatskoj ne želim, vidim, najveći problem je u svima oko apartmana. Svima koji ne iznajmljuju, a i oni bi htjeli raditi samo dva mjeseca, pa živjeti godinu dana makar nemali ni kafić, nego trgovinu mješovitom robom. E, oni su vlasnicima apartmana veća prijetnja čak i od političara koji će, prije ili poslije, jače oporezovati rentanje.

 | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Kolika god bila cijena kave i sladoleda, u konobi kila jutros ulovljene ili odmrznute ribe, ništa mi ne smeta. Probudim se, bacim se u more, ako je po kafićima preskupa, kava koju skuham u kafetijeri ionako je bolja od bućkuriša na većini terasa. Gotovo uvijek na otoku nađem izvrsno domaće vino koje pijuckam dok kuham ručak, a bude li sreće, draga uređuje rukopis. Drijemanje, čitanje, nakon što sunce oslabi plivanje, pa kuham večeru. Ali, kako rekoh, ja stvarno volim kuhati. Problem je ako se žena koja se taman domogla nekoliko slobodnih nedjelja, a ni muž, ne žele patiti još i na godišnjem, a sve oko njih je porez na budale.

Vaga odnosa cijene i kvalitete ove sezone naglašenije nego ikad preteže u korist hotelijera. Rentijeri već reagiraju na podražaje tržišta. Vidjet ćemo hoće li reagirati i svi ostali koji desetljećima govore: “Vrati li nam se turist, to znači samo da ga lani nismo odrali koliko smo mogli”.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.