Ekonomix
286 prikaza

Nakon puča trese se gospodarstvo, temelj vlasti Erdogana

Turska lira
publicdomainpictures.net
Šef OESS-a samo koji sat uoči puča upozorio je da Turska upada u krizu. Nakon puča sve je još puno gore

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Moody's razmatra hoće li srušiti kreditni rejting Turske nakon neuspjelog vojnog udara protekloga vikenda. Ako bi se turski rejting s "Baa3" spustio za samo jedan stupanj, bio bi sveden u kategoriju neinvesticijskog, odnosno 'špekulativnog' rejtinga. Uopće, puč je na sve strane doveo do rušenja vrijednosti u Turskoj.

Već u ponedjeljak ujutro za pet posto je pala Istanbulska burza. Turska lira izgubila je pet posto vrijednosti u odnosu na dolar. Država je kamate na državne obveznice povećala na 9,4 posto. Turizam je i prije pokušaja puča kuburio, a sada posebno. Čak i nekoliko sati prije pokušaja vojnog udara, predsjednik OESS-a Ángel Gurría izjavio je u Gaziantepu: "Turskoj mora biti jasno da će se suočiti s teškim gospodarskim trenucima."

Panika među onima koji drže kapital nakon puča je zapravo eksplodirala povrh već postojeće krize. "Unatoč neuspjehu vojnoga udara, Moody's njegovo izbijanje smatra odrazom širih političkih izazova, dok s tim povezani kreditni rizici ostaju na povišenim razinama.

Smatramo da najnoviji rast neizvjesnosti na domaćem političkom planu, a prije svega pokušaj udara, ima potencijala za značajne negativne posljedice po gospodarski rast zemlje, a to je rizik koji ćemo procijeniti tijekom postupka razmatranja", stoji u priopćenju Moody'sa.

Dodali su da u Turskoj provedba gospodarskih reformi napreduje sporije nego što se očekivalo i da su izgledi za rast oslabili. Zemlja se snažno oslanja na vanjsko financiranje za potrebe države i privatnog sektora, a takav vid oslanjanja "nastavit će zemlju izlagati iznenadnim promjenama povjerenja ulagača", mišljenja su u Moody'su.

Odvojeno, i iz međunarodne agencije Fitch u ponedjeljak su poručili da pokušaj vojnog udara i stroge represivne mjere koje je nakon toga poduzela vlada predsjednika Tayyipa Erdgana "naglašavaju političke rizike za kreditni rejting države". Kod Fitcha je rejting Turske trenutno "BBB-", jedan stupanj iznad neinvesticijskog, odnosno 'špekulativnog.

Iduće razmatranje rejtinga Turske zakazano je za 19. kolovoza, najavili su iz Fitcha. Riječ je o krajnje opasnom razvoju stanja po turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, zato što cijeli svoj juriš na apsolutnu vlast u Turskoj temelji na gospodarskom rastu koji je donio u zemlju otkako je 2003. postao premijer.

Turska još uvijek bilježi rast, ali više nego duplo manji u najboljim godinama. Usto joj je dug jako narastao, jer se oslanja na vanjsko financiranje. Konačni problem po stabilnost političke vlasti Erdogana jest i to što je u godinama rasta u Turskoj došlo do izrazitog raslojavanja između siromašnijih i bogatih.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.