Ekonomix
2769 prikaza

Nakon 70 godina: Propast najvećeg dućana igračaka

Toys R Us
EDUARDO MUNOZ/REUTERS/PIXSELL
Prije 12 godina pretrpjeli su neprijateljsko preuzimanje, do sada su nakupili osam milijardi dolara duga

Prvo se pojavila informacija da će "Toys R Us" zatvoriti sve dućane u inozemstvu. A onda se ispostavilo da nema druge, nego će lanac trgovina za prodaju igračaka zatvoriti i svih 800 dućana diljem SAD-a, što će značiti otkaz za 33.000 Amerikanaca.

Američki mediji ne navode koliko će ljudi u konačnoj likvidaciji tvrtke "Toys R Us" izgubiti posao u inozemstvu, ali prenose ogorčenost vodstva kompanije koja je postojala ravno 70 godina zbog toga što su ih, kako kažu, u trenucima krize i proglašenja stečaja prije pola godine, dobavljači odlučili prestali opskrbljivati igračkama. Tako se otvorilo tlo pod njima i ušlo u do sada jedan od najvećih bankrota ikada u području specijaliziranih trgovina.

Amazonova trgovina bez blagajne Revolucija Ekonomix Bez brige: Amazon Go neće ubiti radna mjesta

Generalni direktor Dave Brandon javnosti je poslao gorko priopćenje: "Ovo je duboko tužan dan za nas, ali i za milijune djece i obitelji kojima smo služili posljednjih 70 godina. Uvijek sam vjerovao da ovaj brend i ova tvrtka trebaju postojati u SAD-u."

Još, doduše, postoji mala šansa da spase 200 trgovina u SAD-u koje su poslovale bolje od ostalih, ali samo ako uspiju ispregovarati njihovo ujedinjavanje s trgovinama po Kanadi. U suprotnom će i Kanada ići na prodaju, kao i redom Njemačka, Austrija, Švicarska, Australija, Francuska, Poljska, Portugal, Španjolska... S tek minimalnim šansama da izbjegnu likvidaciju.

Velika kompanija koja je na vrhuncu svoje moći imala više od 2000 trgovina diljem svijeta, u probleme je upala već 2005. godine jer se naprosto nije najbolje snašla u dobu internetske trgovine. Nije se uspijevala nositi s Amazonom i Walmartom, da bi 2005. uslijedilo neprijateljsko preuzimanje skupine "investitora" od kojih su najveći privatni multinacionalni novčari "Kohlberg Kravis Roberts & Co." i "Bain Capital". Vrlo brzo tvrtki se na leđa svalio dug od pet milijardi dolara uz godišnju kamatu od 400 milijuna dolara.

U trenutku kad je pokleknula, imala je nagomilani dug već od osam milijardi dolara. Počeci priče ove tvrtke iz 1948. u određenoj su mjeri poslovno-romantični. Charles Lazarus imao je tada samo 25 godina i prodavao je namještaj za djecu, što mu je išlo jako dobro u doba "baby-booma". Vrlo brzo roditelji su ga stali masovno ispitivati zašto u ponudi nema i igračke za djecu, što je on prihvatio i tako je počela priča.

Igračke iz bivše Jugoslavije USPOMENE Life Ove je igračke znao svaki klinac u Jugoslaviji

Međutim, kroz nekoliko godina totalnog oduševljenja roditelja, još više i djece, tvrtka se toliko strogo specijalizirala da je s tržišta istisnula mnoge od drugih prodavača igračaka, postala je "ubojica tržišta". Dječje potrošačko carstvo duga, žirafa, autića i raznog drugog šarenila, cvalo je sve dok se vremena nisu toliko promijenila da se strogo specijalizirana tvrtka više nije mogla prilagoditi. U trenutku kad je došlo do neprijateljskog preuzimanja, sudbina joj je bila praktično zapečaćena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.