Ekonomix
423 prikaza

Najveći mitovi o ulaganju novca - ne slušajte ih

Biznismen
Thinkstock
Postoji nekoliko širom raširenih pogrešnih procjena o ulaganju, no vrlo ih je lako moguće izbjeći

Postoji mnoštvo informacija o ulaganju koje kruže okolo. Neke su loši stavovi, druge su zablude, a treće laži.

Važno je da znate razliku između mita i stvarnosti kako biste postigli najbolje ako i sami planirate uložiti novce.

Time je zato naveo 10 najvećih mitova u ulaganju:

1. Teško se uključiti u taj posao

Ako prije niste bili zainteresirani za novce, ovo može djelovati zastrašujuće i možda nećete znati odakle krenuti, ali u stvarnosti nikad nije bilo lakše početi s investicijama. Na internetu ćete u trenu otvoriti brokerski račun i biti spremni za pokret.

2. Treba vam puno novaca da biste zaradili puno novaca

Netočno. Nekoć brokeri ne bi podigli slušalicu ako niste u džepu imali barem 1.000 dolara, no danas to nije slučaj. Promislite samo o tome da ako pri zaradi od 3.000 dolara, pet posto stavite sa strane, za 30 godina ćete imati 15.000 dolara - na osnovi sedam posto kamata.

3. Previše je rizično

Nećemo vam lagati i reći da investiranje ne nosi određeni rizik. No vi imate potpunu kontrolu nad time koliko rizika ste spremni podnijeti. Također, postoje načini na koje možete minimalizirati rizik, premda morate biti svjesni da tako obično minimalizirate i dobit.

4. Sustav je namješten

Ovo ćete često čuti od dežurnih kritičara. O.K., sustav nije savršen, ali ako ga prozovemo namještenim kao da govorimo da prosječna osoba nema šanse uspjeti, a mnogi primjeri pokazuju da to nije slučaj.

Njujorška burza | Author: Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL

5. Iz prošlosti možemo predvidjeti buduća ponašanja

Vrlo je primamljivo kupiti dionice samo zato što im je dobro išlo u prošlosti, te u većini slučajeva takve dionice stvarno ostvare finu dobit tijekom duljeg vremenskog razdoblja. No nije loše razmišljati nekoliko koraka unaprijed i uložiti u nešto za što ste uvjereni da ima budućnost iako se možda još i nije dokazalo.

6. Investicijski profesionalci znaju puno više od vas

Naravno da oni znaju puno, no sve je više dokaza da nitko, čak ni profesionalci s najviše iskustva, ne znaju kako konstantno zarađivati i kako će "disati" burza.

7. Trebali biste se pokušati domoći dionica tijekom inicijalne javne ponude

Iako javne ponude privlače puno više pažnje, pravi mešetari će pričekati da se smire početne strasti, da cijena padne na neku realniju i tek onda krenuti u šoping, Dakle, slijedite njihov primjer, jer ovaj put znaju što čine.

8. Morate investirati u određene tvrtke

Ne postoji to što morate učiniti, bez obzira koliko vas neki stručnjaci pokušavali uvjeriti u suprotno. Ne postoje pravila ugravirana u kamenu niti sve uvijek isto funkcionira, tako da pratite zbivanja, informirajte se i slušajte intuiciju. 

9. Zlato je uvijek sjajna prilika

Možete pomisliti da zlato predstavlja sjajnu investiciju, čisto zato što se radi o zlatu, zar ne?! No nije tako. Zlato može biti izvrsna investicija, ali samo u određeno vrijeme. Nije loše da je imate u maloj količini, samo kako biste postigli raznolikost, no zlato u posljednje vrijeme ne stoji dobro, pa se nemojte zanijeti.

10. (Jedan) Milijun je čaroban broj

Možda je nekoć bio, no znajte da ako postanete milijunaš to ne znači da ste odjednom mirni ostatak života. Bar ne ovih dana. Zahvaljujući inflaciji i duljem životu, milijun većini ljudi neće biti dovoljan da nekim pristojnim tempom dočekaju stariju dob. Ako želite da vam ta svota potraje 25-30 godina, morat ćete je barem udvostručiti, ako ne i utrostručiti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.