Ekonomix
2123 prikaza

Najveći legalni prodavač trave: "Konkurirat ću vinu"

Kanabis
1/3
AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL
Da je slučajno svoje ideje ispričao rodbini svojih zaposlenika prije tri-četiri godine, bili bi sretni da njihova djeca ne rade za tog čovjeka

Bruce Linton za sebe kaže da je najveći svjetski legalni diler marihuane. Ako iz ovog opisa ispustite samo jednu riječ - 'legalni', dobili bi drastično drugačiju sliku o Bruceu Lintonu, predsjedniku uprave tvrtke koja na njujorškoj burzi trenutačno vrijedi 6 milijardi dolara. 

Njegova Canopy Growth prva je tvrtka koja se bavi proizvodnjom marihuane i čije se dionice također mogu kupiti na njujorškoj burzi. 

Ispustite jednu vrlo važnu riječ - "pravni" - od naslova glavnog izvršnog direktora i značenje se drastično mijenja.

Linton je napravio svoj prvi pokušaj u proizvodnji marihuane kao dio procesa koji se naziva "lancem nadzora" - što znači da se osiguravalo da ništa ne zagadi usjev prije sadnje, za vrijeme rasta, kao ni nakon berbe.  

Bruce Linton, Canopy Growth | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Nakon osnivanja Canopy Growtha prije pet godina u Smiths Fallsu u kanadskom istočnom Ontariju - Linton je nadgledao kako tvrtka raste i kako se širi na površinu od tvrtke na 5,5 četvornih kilometara proizvodnog prostora, i koja je ostvarila prošle godine prihod u iznosu od 78.000.000 dolara, piše businessinsider.com. 

"Da sam prije pet godina nekome rekao što ću napraviti i kako to namjeravam napraviti, pomislili biste da sam ili luđak ili kriminalac. U to su vrijeme na federalnoj razini postojale samo četiri države koje su uopće htjele slušati o čemu je tu riječ. Danas ih je 29. No, vjerojatnost da saznate nešto o ovoj temi ne samo u SAD-u, nego i u Francuskoj, Njemačkoj i Engleskoj, je doista velika", kaže Linton. 

Kako kaže, da je slučajno te svoje ideje ispričao rodbini svojih zaposlenika prije tri-četiri godine, bili bi sretni da njihova djeca ne rade za tog čovjeka. 

"Danas je sasvim suprotno. Guraju svoju djecu da rade za mene i kažu da je to budućnost", govori Linton koji je svjestan da još uvijek nisu svi spoznali dobrobiti marihuane i da više vjeruju farmaceutskim proizvodima, no sve je više onih koji traže alternativna rješenja za neke tegobe.

Kad mu dođu mlađi investitori koji žele kupiti dionice tvrtke, Linton ih mora najprije educirati jer misle da je svaka marihuana medicinska. 

"Dok ne prođe kroz sve potrebne protokole i programe, to je samo marihuana. Možeš se prozvati liječnikom, ali to nisi dok ne završiš fakultet i specijalizaciju. Isto je i s medicinskom marihuanom." 

U Lintonovu tvrtku uložili su i proizvođači Corona piva. Trenutačno posjeduju 10 posto dionica. Linton kaže da su razgovarali s mnogima prije no što su odlučili s kim će ući u suvlasništvo. 

"Odlučili smo se za njih jer je to tvrtka koju i danas vode njezini osnivači, obitelj koja ima Fortune 500 i stalo im je da uspiju. Bili su prvi koji su jasno i glasno rekli da ulaze u biznis s kanabisom. Drugim riječima - poručili su 'vjerujemo da bi ljudima trebalo dati da izaberu kako će unaprijediti ili promijeniti svoj društveni život", objašnjava Linton.  

Uzgoj kanabisa u Kaliforniji JOKA SMOKA Znanost Gdje marihuana dođe, opijati odlaze

Na pitanje hoće li svojim proizvodom poremetiti duhansku industriju, Linton kaže da nije siguran. 

"Nismo zamjena za nikotin. Onaj tko je ovisan o nikotinu, ovisan je o nikotinu."

Ukupna površina tvornice i polja na kojima se sadi marihuana je 5,5 četvornih kilometara. No zapravo nikad ne sade marihuanu na cijeloj površini. Poslovna politika je takva da žele proizvoditi kontinuirano, a ne u serijama, što znači da tijekom cijele godine siju i beru, ali svaka berba mora biti iste kvalitete kao na deklaraciji, a to znači da nema plijesni, nema fekalnih kloroforma, nema tretiranja kemikalijama... Dakle pravila su vrlo stroga i vrlo jasna, a državna komisija provjerava kvalitetu, pa nema mjesta pogreškama. 

Linton smatra da bi u skoroj budućnosti marihuana bila legalan i ravnopravan konkurent primjerice - čaši vina. 

"Jednom kad postane potpuno legalna i društveno prihvatljiva, bit će u osnovi alternativa alkoholu. S vremenom razmišljamo i o napitcima od marihuane, no budući da neće sadržavati alkohol, neće imati ni kalorija, što znači da neće biti štetno za jetru" govori Linton i nastavlja:

Bruce Linton, Canopy Growth | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
"U Kanadi sve je regulirano i za sve postoje pravila, što je cijena toga da budete Kanađanin. Trenutačno je marihuana dopuštena samo u medicinske svrhe i u tu svrhu smijemo prodavati sušene cvjetove. 

Također je prihvatljiv i uljni ekstrakt ali mora biti pomiješan s drugim vrstama ulja poput suncokretovog, te da se može koristiti u pripremi hrane, ali ga ne možete koristiti kao ekstrakt za e-cigarete.  

Kada marihuanu koristite u rekreativne svrhe, onda je također propisana količina - onoliko koliko možete staviti u joint, ali to pak ne može biti u jestivom obliku, nego mora biti sušeni cvijet. 

Do sredine 2019. moći ćemo plasirati širu paletu proizvoda, jer kad proizvodiš kanabis zapravo ne prodaješ samo kanabis, nego različite proizvode", objašnjava Linton.   

Mike Tyson Odjednom pristojan Style Mike Tyson pokreće farmu za uzgoj marihuane

Njegova tvrtka oko 10 posto proizvodnje izvozi u Njemačku, ali kako kaže, u idućih 12 mjeseci u fokusu će mu biti Kanada i pristup rekreacijskom tržištu. Ovih dana korak naprijed prema upotrebi kanabisa napravila je Grčka, Danska ih već ima, a tu su i velika tržišta poput Australije, Brazila, Čilea, Kolumbije. 

"Sve to odvija se velikom brzinom po cijelom svijetu", zaključuje Linton.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.