Ekonomix
3750 prikaza

Najveći bogataši u svijetu sporta uopće nisu sportaši

Liga prvaka
REUTERS
Messi, Ronaldo, Lewis Hamilton i ostalih zarađuju milijune, ali ima i onih koji od sporta zarađuju puno više

Zarade Cristiana Ronalda, Messija, Lewisa Hamiltona i ostalih sportskih velikana uvijek privlače pažnju zbog basnoslovnih cifri koje godišnje zarađuju, ali najveći bogataši u svijetu sporta ipak nisu na terenu. Prema Forbesovoj listi najbogatijih ljudi iz sportskog svijeta nema nijednog sportaša. Vlasnici klubova i licenci su ti koji su 'teški' milijarde dolara, a ovo su samo neki od njih.

Steve Ballmer - 21,5 milijardi dolara

Steve Ballmer | Author: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL Britta Pedersen/DPA/PIXSELL
Bivši predsjednik Microsofta kupio je 2014. godine LA Clipperse za rekordne dvije milijarde dolara.

Paul Allen - 17,5 milijardi dolara

Posjeduje Seatlle Seahwaks, The Portland Trailblazerse i Seattle Sounders. Njegovi Seahwaks pobijedili su na svom prvom Super Bowlu prije dvije godine, a prošle su godine igrali u finalu

Mihail Prokorov - 9,9 milijardi dolara

Mikhail Prokhorov | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Ovaj ruski političar posjeduje Brooklyn Nets, ali kruže glasine kako bi ih prodao. Ako to učini, Prokorov bi mogao zaraditi vrtoglavih 2,7 milijarde dolara, što bi mogla biti njihova maksimalna cijena

Roman Abramovič - 9,1 milijardi dolara

Roman Abramovič | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Vlasnik je engleskog prvoligaša Chelsea, jednog od najpopularnijih nogometnih klubova na svijetu koji je stalno u vrhu europskog nogometa. Chelsea je prema Forbesu šesti najvrijedniji nogometni klub na svijetu. Vrijedi 1,37 milijardi dolara. 

Dmitrij Ribolovljev - 8,5 milijardi dolara

Ovaj vlasnik AS Monaco FC, najviše je, prema Forbesu, zaradio ulažući u ruskog proizvođača umjetnog gnojiva. Prije dvije godine se razveo od supruge kojoj je morao platiti 4,5 milijardi dolara. 

Micky Arison - 7,1 milijardi dolara

Bivši predsjednik Uprave Carnival Cruise Linea, vlasnik je Miami Heata.

Stanley Kroenke - 6,3 milijarde dolara

Kroenke je sveprisutan kad je u pitanju vlasništvo nad timovima. Vlasnik je Denver Nuggetsa, Colorado Avalanchea, St. Luise Ramsa, te nogometnog kluba Arsenal. 

Robert Kraft - 4,3 milijarde dolara

Robert Kraft | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Kupio je New England Patriotse 1995. godine za 172 milijuna dolara. On je i predsjednik Uprave Kraft grupe koja posjeduje nekretnine, papirne tvrtke i New England Revolution.

Jerry Jones - 4,2 milijarde dolara

Jerry Jones | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Vlasnik je trenutno najvrijednijeg kluba u SAD-u, Dallas Cowboysa koje posjeduje još od 1989. godine. Vrijednost ovoga tima trenutno je 3,2 milijarde dolara. Bogatstvo je stekao na prirodnom plinu. Vlasnik je i stadiona Cowboysa.

Bernie Eccelstone - 3,9 milijardi dolara

Bernie Ecclestone | Author: Michael Dalder/REUTERS/PIXSELL Michael Dalder/REUTERS/PIXSELL
Vlasnik je 5,3 posto Formule 1, najelitnije utrke automobila u Velikoj Britaniji. Napravio je od toga sport popularan u cijelom svijetu. Veliki dio bogatstva nalazi se u zakladama njegovih kćeri Petre i Tamare.

Daryl Katz - 3,3 milijarde dolara

Vlasnik je Edmonton Oilersa, hokejaškog tima sa sjedištem u kanadskom Edmontonu. Bogatstvo je stekao kupovinom lanca drogerija 90-ih godina, a koje je potom prodao za milijardu dolara.

Mark Cuban - 3 milijarde dolara

Mark Cuban | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Vlasnik je Dallas Mavericksa i sudac ABC-evog showa Shark Tank. Bogatstvo je stekao 1999. godine kada je zajedno s partnerom Toddom Wagnerom prodao Broadcast.com za nevjerojatnih 5,7 milijardi dolara Yahoou. 

Stephen Bisciotti - 2,7 milijardi dolara

Posjeduje Baltimore Ravens. Bogatstvo je stekao sa svojom kompanijom Aerotek, koja se sada zove Allegis grupa. 

Arthur Blank - 2,5 milijardi dolara

Osnivač je Home Depota, a vlasnik je Atlanta Falconsa koji vrijede 1,1 milijardu dolara. Kupio ih je za 545 milijuna.

Robert McNair, 2.4 milijarde dolara

Odgovoran je za vraćanje nogometne lige u Houston. Doveo je  Texanse u Houston 2002. godine koji sada prema Forbesu vrijede 1,85 milijardi dolara. McNair je prodao Cogen Tehnologies Enronu za 1,5 milijardi dolara.

Robert Pera, 2 milijarde dolara

Vlasnik je Memphis Grizzliesa. Postao je milijarder nakon što je Ubiquiti Networks, tvrtka koju je osnovao, izišla na burzu.

Jim Irsay - 1,8 milijardi dolara

Posjeduje Indianapolis Colts. Poznat je po originalnog Keruacovog rukopisa "Na putu" za 2,4 milijuna dolara.

John Henry - 1,6 milijardi dolara

John Henry | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Kupio je Red Sockse 2002. godine, a vlasnik je i nogometnog kluba Liverpool. Bogatstvo je stekao svojim fondom J.W.Henry i Company.

Michael Jordan, milijarda dolara

Ovo mu je prvi puta da se upisao na Forbesovu listu milijardera. Na svojim brendiranim tenisicama Nike još uvijek godišnje zarađuje 100 milijuna dolara, a vlasnik je i košarkaškog kluba Charlotte Hornets. Tijekom svoje košarkaške karijere zaradio je 90 milijuna dolara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.