Ekonomix
24823 prikaza

Najgora šala Abu Dhabija - projekt Beograd na vodi

Beograd na vodi
Facebook
Pompozno najavljivani projekt Beograd na vodi nailazi na teški otpor građana i stručnjaka u Srbiji

Nekad je to bila samo rupa u zemlji oko koje su nastajale potleušice. Nekad je to bio zaboravljeni dio grada između stare željezničke postaje i rijeke Save. Uskoro bi taj dio Beograda trebao postati luksuzna četvrt krcata neboderima, hotelima s pet zvjezdica i luksuznim penthouseima.

Projekt Beograd na vodi, čiji kamen temeljac je nedavno položio premijer Aleksandar Vučić u društvu predstavnika investitora Mohameda Alabbara, trebao bi revitalizirati Beograd i čitavu Srbiju. Barem je tako izgledalo kada je Vučić 2012. godine predstavio svoju viziju modernizacije Beograda. U društvu nekadašnjeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulijanija, Vučić je ispričao kakav moderni Beograd on želi.

Zgrada Beogradske zadruge, sjedište kompanije Eagle Hills | Author: Wikipedia Wikipedia

Dvije godine kasnije pojavio se i investitor. Alabbar, čovjek iza kompanije koja je izgradila najveći neboder na svijetu Burj Khalifu i najveći trgovački centar na svijetu Dubai Mall, došao je s prijedlogom. Nakon što su pokazali da mogu izgraditi ekstravagantno luksuzne građevine u Emiratima, odlučili su pokazati svijetu da mogu i u Srbiji graditi čuda. Ako su mogli izgraditi trgovački centar s ledenom dvoranom i ogromnim akvarijem u pustinji, onda mogu i izgraditi i nekoliko nebodera u Beogradu.

Alabbarova kompanija, Eagle Hills izgradit će čitav projekt. Donijet će vreće novca, a Srbija će pomoći s administracijom, piše Forbes.

Na 177 hektara izgradit će milijun kvadratnih metara stambenog prostora za 17.000 ljudi. Dodat će tome još i najvišu zgradu jugoistočne Europe i 750.000 kvadratnih metara poslovnih prostora. Ukupno će zaposliti oko 13.000 novih radnika. Sve će financirati Eagle Hills.

Vreće novca za projekt

U takvim projektima uobičajeno je da investitor daje manji dio ukupnog troška, a da većinu novca daju kao povoljne kredite državi. Međutim, Alabbar pojavio se s ponudom od četiri milijarde dolara vlastitog novca. Srbiju Beograd na vodi ne bi koštao ništa.

Obični Beograđani ostali su šokirani. Čitav projekt isplaniran je u tajnosti, a kao projekt od državnog interesa, neke birokratske prepreke su lako izbjegnute. Jedna od tih birokratskih prepreka je bio i javni natječaj za arhitektonsko rješenje. Srpske vlasti rekla su da je natječaj održan u Abu Dhabiju i da niti jedan srpski arhitekt nije pozvan na natječaj. Kada su aktivisti rekli da predloženo rješenje krši Generalni urbanizacijski plan Beograda, vlasti su brzinom munje promijenile GUP.

Splava River u Beogradu | Author: Facebook Facebook

Zbog svega toga, razumljivo je da se lokalni arhitekti bune. "Megalomanski projekt dolazi uz obećanje emiratskog novca, a guraju ga tako što zaobilaze zakone i ignoriraju postojeće građevine", rekla je arhitektica Ljubica Slavković. "To je jedna neslana šala. Grade još jedan trgovački centra u državi gdje nitko nema novca za kupovinu", rekla je Mirjana Milanović.

Prodaju nam patke

Posljednjih godina Beograđani su krenuli i u prosvjede na kojima se znalo okupiti i pod desetak tisuća ljudi. Prosvjednici su bili naoružani divovskim žutim patkama kako bi upozorili da čitavoj Srbiji netko pokušava "prodati patku".

U projekt Beograd na vodi trebala bi biti uključena i četvrt Savamala, dugo zanemarivana četvrt koju sada krase raspadnute zgrade. U samom srcu četvrti je zgrada Beogradske zadruge, nekad zgrada banke, danas je predstavništvo Eagle Hills. Srpske vlasti dale su im tu zgradu na trogodišnje besplatno korištenje uz uvjet da Eagle Hills obnovi tu zgradu.

Savsko pristanište u Beograd | Author: Wikipedia Wikipedia

Osim što brojni Srbi kritiziraju zakulisne igre kojima su bogati Arapi dobili projekt, arhitekti kažu da je to projekt koji se jednostavno ne slaže sa stanjem na terenu. Naime, svi dosadašnji prikazu pokazuju Beograd na vodi kako nastaje na savršeno ravnom tlu, dok je Beograd nastao na brežuljcima oko utoka Save u Dunav.

Na stranu sve što je rečeno o samom projektu. Ostaje činjenica da je umjesto obećanih četiri milijarde dolara, Eagle Hills došao s ulaganjem od 160 milijuna dolara. Srbiji će pružiti još 300 milijuna dolara povoljnih kredita. Izravno ulaganje Eagle Hillsa, barem tako kažu neki mediji, moglo bi iznositi tek 20 milijuna dolara.

Usprkos svemu, Eagle Hills dobit će 68% posto zarade čitavog projekta, a idućih 99 godina bit će vlasnici zemljišta.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.