Ekonomix
458 prikaza

Najbolje plaće u prodaji imaju oni koji nemaju nijedan dućan

Online kompanija TripAdvisor
MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL
Među njima je i najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos koji je svoje carstvo sagradio na internetu

Šef s najvećom plaćom u svijetu maloprodajne industrije nije vlasnik najvećeg lanca trgovina ili nekih brzorastućih ili neke kompanije koja se može prepoznati kao maloprodajna. On je Stephen Kaufer, šef online turističke agencije TripAdvisor

Sa svojih zarađenih 47,9 milijuna dolara priključio se šefovima još dvije internetske kompanije na listi najplaćenijih šefova u maloprodajnoj industriji po Standard & Poor's za 2017. godinu, piše The Wall Street Journal. 

Na drugom mjestu sa zarađenih 27,8 milijuna dolara smjestio se Glenn Fogel iz Booking Holdings Inc. Kompanija je to koja stoji iza poznatih online stranica Booking.com, Kayak.com i Priceline.com. Na trećem mjestu je Reed Hastings iz Netflix Inc., sa zarađenih 24,4 milijuna dolara. 

Na četvrtom mjestu je Doug McMillon, šefa Walmarta, najvećeg svjetskog trgovca sa 22,8 milijuna. Jeff Bezos, šef najvećeg online trgovačkog sustava Amazon.com, zabilježio je plaću od 1,7 milijuna dolara. Ovaj najmanji iznos najbogatijem čovjeku na svijetu zasigurno nije problem, s obzirom na vlasnički udio u kompaniji koju je pokrenuo i koja mu je omogućila vrijednu titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu. 

Jeff Bezos | Author: REUTERS REUTERS

TripAdvisor je prošle godine zabilježio ukupni povrat od negativnih 26 posto. Iako je Walmartov McMillon na četvrtom mjestu kompanija je imala jedan od najvećih povrata od 64 posto. Ukupni povrat održava se kroz dividende i aprecijaciju dionica. 

Njegova naknada skočila je s 1,2 milijuna dolara u 2016. godini i 1,5 milijuna dolara u 2015. godini, uglavnom zbog toga što mu je TripAdvisor dodijelio nagradu povezanu sa performansom dionica na tržištu. U posljednjih nekoliko godina primao je uglavnom plaću. Sličnu nagradu dobio je i 2013. godine, kada mu je plaća bila oko 39 milijuna dolara.

Periodična kapitalna dobit način je promoviranja dugoročne uspješnost tvrtke. Kaufer više kapitala ne bi trebao dobiti do barem 2021.godine. Do tada će se njegova plaća vjerojatno vratiti na razinu one iz 2016. godine.

Novac I to se dogodilo Ekonomix Direktor svima podiže plaću na 70.000 dolara

Ernie Herrman, koji vodi TJX Co s., zaokružuje prvih pet sa 16,9 milijuna dolara. 2017. godina bila je njegova prva godina na mjestu izvršnog direktora kompanije, koja upravlja lancima TJ Maxx, HomeGoods i Marshalls. No on je zaradio više dok je bio predsjednik kompanije u 2016. godini nego kao izvršni direktor, sa 18,5 milijuna dolara u prvoj svojoj šefovskoj godini. 

28 menadžera sa popisa objavljenom u časopisu Journal zaradili su manje od svojih suradnika na listi S&P 500, s medijalnom plaćom od oko 10 milijuna dolara u usporedbi s 12,1 milijuna dolara ukupnog indeksa. Uz S& P-ovu maloprodajnu grupu, analiza je uključila i tvrtke u maloprodajnoj grupi hrane, kao što su trgovina robe Kroger Co. i trgovački lanac Costco Wholesale Corp.

Analiza nije uključila direktore koji su promijenili posao tijekom godine ili su na poslu proveli manje od pune godine dana.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.