Ekonomix
2052 prikaza

Najbogatiji čovjek svijeta se predomislio, daje 2 mlrd USD

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i vlasnik Amazona
ABHISHEK CHINNAPPA/REUTERS/PIXSELL
Silan novac preusmjeriti će beskućnicima i vrtićima, dok su njegovi radnici na bonovima za hranu

Šef Amazona Jeff Bezos najavio je pokretanje dvije milijarde dolara "teške" fondacije imena Bezos Day One Fund. U jednoj je izjavi rekao kako je filantropski program stvoren uz pomoć njegove supruge MacKenzie Bezos kako bi podržao beskućnike i njihove obitelji te obrazovne programe u potkapacitiranim zajednicama, piše Business Insider.

Još je nedavno rekao da nema dovoljno filantropskih potreba na svijetu na koje bi on trošio svoje milijarde (za razliku od Gatesa i Zuckerberga, Bezos je donirao vrlo malo).

"Jedini način na koji ja vidim da bih uložio svoje financijske resurse jest da pretvorim svoje Amazon bogatstvo u svemirska putovanja. To ću financirati", rekao je nedavno u jednom intervjuu. U kontrastu s time, polovica Amazonovih zaposlenika u SAD-u zarađuje samo 28.446 dolara godišnje. 

Najava i dolazi nakon što je Amazon "iznapadan" radi lošeg tretmana radnika, uključujući činjenicu da su mnogi tako malo plaćeni da ne mogu živjeti bez bonova za hranu.

Demonstracije protiv Amazona u Berlinu BEZOSJEĆAJNI Ekonomix Brutalni stres: Bezos postaje najomraženiji kapitalist

Senator Bernie Sanders nedavno je predstavio zakon koji bi natjerao velike kompanije kao Amazon da bolje plaćaju svoje zaposlenike. Prijedlog se zove "Stop Bad Employers by Zeroing Out Subsidies" ili "Stop BEZOS".

Uz to što će napraviti "potpornu mrežu" za beskućnike, fondacija će ulagati u razvijanje predškolskih programa koje Bezos opisuje kao "inspirirane Montessorijem".

"Koristiti ćemo isti set principa koji je stvorio Amazon. Najvažnije je da ćemo biti istinski opsjednuti, na pozitivan način, našim klijentom i krajnjim korisnikom. A to će biti dijete", kaže Bezos.

U svojoj je izjavi napisao i sljedeće:

"Često govorim o tome da treba zadržati mentalitet kao da je prvi dan svega (Day 1 mentality), i mnogo radim kako bi to primjenio na sve što mogu. Upravo me to natjeralo da se zamislim nad pitanjem filantropije prošle godine. Svijet je stalno sve bolje mjesto, i divno je da ljudi nikada ne prestaju tražiti načine kako da poboljšaju svijet. Naši su životi bolji nego oni naših djedova i pradjedova, a ako će naši praunuci živjeti lošije od nas, onda je nešto ozbiljno pošlo po zlu. Gdje je dobro u svijetu, i kako ga napraviti, kako ga proširiti. To su uzbudljiva pitanja.

MacKenzie i ja dijelimo vjeru u potencijal da svi imamo potencijal da služimo drugima, svi imamo taj kapacitet. Inovatori koji izmišljaju proizvode koji mijenjaju svijet, autori knjiga koji inspiriraju, službenici države koji služe svojim zajednicama, liječnici, profesori, tesari, zabavljači koji nas nasmijavaju ili rasplaču, roditelji koji odgajaju djecu koja žive živote prepune empatije. Osim Amazona moj je fokus usmjeren na budućnost našeg planeta i civilizacije kroz mentorstvo Washington Posta i financijskih donacija nizu ciljeva - od potrage za lijekom protiv raka, preko bračne jednakosti za sve, stipendija za imigrante pa do pokušaja da se olabavi politička polarizacija koja razdvaja zemlju.

Demonstracije protiv Amazona u Berlinu MODERNO ROPSTVO Tehno Bezosova najgora tajna: Kako je raditi u Amazonu?

Sretni smo i uzbuđeni da najavimo i predstavimo "Bezos Day One". On počinje s dvije milijarde dolara i fokusira se na dva područja - financiranje neprofitnih udruga koje pomažu beskućnike, te stvaranje mreže novih, neprofitnih vrtića i predškolskih institucija."

U isto vrijeme njegovi su radnici potplaćeni a upravo je pat pozicija između pozicije između Demokrata i Republikanaca omogućila Bezosu da akumulira takvo nevjerojatno bogatstvo.

Donald Trump je neprestano kritizirao Amazon što radi nedovoljnih davanja državnom aparatu, što radi novinarstva Washington Posta, no svejedno je napravio sve što može da izađe u susret korporacijama i najbogatijima. Njima su prilagođeni porezi, olakšice i niz drugih mehanizama. Potrudio se čak i na vrhovni sud "instalirati"suce koji su otvoreno više pro-biznis negoli pro-radnik, i koji su jasno rekli kako neće "gurati" prema povećanju minimalca ili bolje zaštite radnika. Rezultat svih tih desetljeća trendova i politike jest i da je Jeff Bezos akumulirao 150 milijardi dolara bogatstva dok je prosječna američka obitelj siromašnija nego prije recesije.

Neki se njegovi zaposlenici žale da dobivaju pauze od šest minuta za odlazak na toalet. Radnicima se striktno nadgleda i bilježi brzina pakiranja kutija, a po smjeni prehodaju i 24 kilometra. Kompanija se, navodno, osvećuje onima koji progovore o uvjetima rada. Jedan je radnik prije nekoliko godina umro na poslu jer je "pregorio". Dodatno treba napomenuti kako Amazon prošle godine nije platio porez na korporativni dohodak iako je zaradio milijarde dolara profita. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.