Ekonomix
185 prikaza

Nada u Donalda Trumpa podiže cijene dionica

Donald Trump telefonira
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Analitičari su sve uvjereniji da će Kina i SAD usuglasiti uvjete trgovinskog dogovra

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, drugi tjedan zaredom, što se zahvaljuje nadi ulagača u trgovinski dogovor između SAD-a i Kine i boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima u SAD-u.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 1,9 posto, na 26.424 boda, dok je S&P 500 skočio 2 posto, na 2.892 boda, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 7.938 bodova.

Podršku tržištima pružila je nada ulagača da će uskoro SAD i Kina postići trgovinski dogovor, čime bi se završio carinski rat, koji je prošle godine negativno utjecao na dva najveća svjetska gospodarstva.

Nakon još jednog kruga pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je krajem prošloga tjedna da su dvije zemlje vrlo blizu postizanja sporazuma, koji bi mogao biti objavljen u roku od četiri tjedna.

Ulagače su oraspoložili i podaci prema kojima je u ožujku u SAD-u otvoreno 196.000 radnih mjesta, oko 15.000 više nego što se očekivalo i znatno više nego mjesec dana prije.

Robert Kohorst Pikantni razgovor Top News Trumpov čovjek za Hrvatsku: Da, ručao sam s Hernadijem!

Ti su podaci ublažili strahovanja od prebrzog usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Uz to, podaci su ukazali na usporavanje rasta plaća, pa su minula i strahovanja da bi jačanje inflacijskih pritisaka moglo navesti američku središnju banku da ponovno počne zatezati monetarnu politiku.

„Još nedavno ulagači su se plašili recesije, na što je ukazivala inverzija krivulje prinosa na obveznice. No, ovakvi podaci ohrabruju”, kaže Andrew Slimmon, portfelj menadžer u tvrtki Morgan Stanley Investment Management.

Zahvaljujući rastu u posljednjih sedam dana, S&P 500 indeks dosegnuo je najvišu razinu u šest mjeseci, nadoknadivši gotovo sve gubitke od kraja prošle godine kada je oštro pao zbog povećanja kamata Feda, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i carinskog rata između Kine i SAD-a.

Sada je S&P 500 udaljen samo 1,3 posto od svoje rekordne razine, dosegnute krajem rujna prošle godine.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,3 posto, na 7.446 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,2 posto, na 12.009 bodova, a pariški CAC 2,3 posto, na 5.476 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 2,8 posto, na 21.807 bodova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.