Ekonomix
433 prikaza

Može li ovo i Hrvatska? 6 ključnih reformi koje priprema Indija

New Delhi
Thinkstock
Ekonomski analitičari Indiji predviđaju brzi gospodarski rast

Indija je jedna od najvećih ekonomija na svijetu i uz to, jedna od onih koje imaju najveći potencijal. Ono što im sigurno daje dodatni vjetar u leđa je novi proračun kojeg je indijska vlada nedavno usvojila, a koji najavljuje revolucionarne reforme, koje ulagači očekuju već neko vrijeme. Osim što su to dobre vijesti za investitore, još su bolje za Indiju, kojoj ekonomski analitičari predviđaju brzi gospodarski rast. 

CNN je izdvojio šest najboljih stvari koje je indijska vlada predstavila.

Bolnica u Bophalu u Indiji | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Socijalna sigurnost za sve Indijce

Iako nisu poznati detalji, indijska vlada planira zakrpati sve rupe socijalne sigurnosti. Proračun poziva da se izgradi sistem socijalne sigurnosti koji će biti na dobrobit svih, a osobito "siromašnih i onih bez privilegija".
"Ovo je vjerojatno prvi proračun koji, iako ne tako opširno, pokušava riješiti problem ogromnog broja indijskog stanovništva koji nemaju nikakvu socijalnu zaštitu", napisao je Kunal Kumar Kunudu iz Societe Generalea. 
"Takav bi im potez mogao pružiti neki oblik života, zdravlja i osiguranja od nezgode što je doista za pohvalu", rekao je. 

Manji porezi na poslovanje

Tvrtke koje posluju u Indiji plaćaju jedan od najvećih poreza na svijetu. Vlada očekuje da će se naknade smanjiti za čak 25 do 30 posto. S takvim smanjenjem u iduće četiri godine Indija bi trebala postati konkurentnija na međunarodnom tržištu.

Starbucks u New Delhiju | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Veći porezi za bogataše

Kako bi premostili manjak prihoda, premijer Modi ih namjerava nadoknaditi uvođenjem poreza za superbogate. To će se odnositi na one koji zarađuju preko  10 milijuna rupija, odnosno 160.000 dolara.

Stvarne kazne za utajivače poreza

Jedan od najvećih problema u Indiji je naplata poreza, zbog čega se i državna blagajna ne može napuniti.  U Indiji naime porez plaća tek 35 od gotovo 800 milijuna zaposlenih. Na meti će posebno biti oni koji posluju offshore. Predviđene kazne za njih su do čak deset godina zatvora plus visoke novčane kazne, dok se neplatišama 'smiješi' sedam godina iza rešetaka.

Veća potrošnja na infrastrukturu

Ulaganja u infrastrukturu sljedeće godine će se povećati za 11,3 milijarde dolara. Željeznica će se modernizirati, a drugi transportni sistemi će u remont. Stručnjaci Societe Generala ocijenili su ova ulaganja iznimno poželjnima.

Proizvodi i porezne usluge

Novi zakon o oporezivanju proizvoda i usluga kreće u primjenu od 1. travnja iduće godine. Sve indijske provincije imaju različite poreze i njihova međusobna trgovina je prava noćna mora, a novi zakon bi trebao uvesti reda i smanjiti troškove.

Sve ovo su potezi koji su u poslovnom i političkom svijetu dočekani vrlo dobro, a Modija sada čekaju preogovori s opozicijom koja ga mora podržati. Modi ima većinu u donjem domu parlamenta, ali oporba je u većini u gornjem domu parlamenta. U međuvremenu, Modi može biti zadovoljan dobrim rezultatima na drugim poljima, prije svega smanjenju troškova za električnu energiju, kao i smanjivanju inflacije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.