Ekonomix
206 prikaza

MojPosao: 45 posto ljudi pristaju na manju plaću od očekivane

Radnica u tvornici
Thinkstock
Iako time nisu zadovoljni, ispitanici tvrde da nemaju izbora ili pak pristaju na nižu ponudu nadajući se da će plaća s vremenom premašiti njihova očekivanja

Po podacima iz istraživanja koje je proveo portal MojPosao, 45 posto ispitanika spremno je pristati na plaću koju im poslodavac ponudi čak i ako je niža od očekivane.

Iako time nisu zadovoljni, ispitanici tvrde da nemaju izbora ili pak pristaju na nižu ponudu nadajući se da će plaća s vremenom premašiti njihova očekivanja, navodi MojPosao nakon istraživanja koje je proveo na 1600 ispitanika.

Nešto manje ispitanika, njih 33 posto, pregovarat će dok ne postignu željenu plaću, a ako im to ne pođe za rukom neće prihvatiti posao. To su uglavnom oni koji već imaju posao i spremni su ga promijeniti radi veće plaće.

"Mislim da je u Hrvatskoj mogućnost pregovaranja o visini plaće rijetka i da bi za većinu poslodavaca takvo pitanje bilo kraj razgovora", kaže jedan od ispitanika. Druga ispitanica kaže da bi prihvatila ponudu nižu od očekivane kako bi bila zaposlena dodajući - "imam barem nekakva primanja, a onda ću lakše tražiti novi posao".

Jedan od ispitanika pak poručuje da nikada ne bi smjeli pristati na plaću koja nas podcjenjuje te savjetuje: "Ako misliš da vrijediš 10 eura po satu, nikako ne pristaj na osam, a 9 eura prihvati ako ti se obeća da ćeš s vremenom dobiti 10 eura po satu".

Ispitanici će uglavnom pristati na nižu ponudu ako posao sam po sebi ima niz drugih prednosti, navodi MojPosao. "Ako je razgovoru o plaći prethodio uspješan dogovor oko svih ostalih uvjeta, pristat ću na nižu ponudu", objašnjava jedan ispitanik dok drugi kaže da će pristati na nižu ponudu ukoliko je radna okolina zdrava i bolja od prethodne.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.