Ekonomix
14877 prikaza

Moćne obitelji koje su se obogatile na nacistima

Logotip Hugo Bossa s nacistima
screenshot/youtube
Mnoge velike kompanije žele zataškati svoju mračnu povijest suradnje s nacističkim režimom

Sve je dopušteno u ljubavi i ratu, stara je poslovica, ali i izlika koju brojni pojedinci koriste kako bi opravdali činjenicu da su se priklonili krivoj strani. Tako je i s brojnim kompanijama koje žele zaboraviti svoju suradnju s nacistima. 

Obitelj Vuitton

Kako piše portal Listverse, dućan Louisa Vuittona bio je jedina trgovina koja je tijekom čitavog Drugog svjetskog rata uspješno poslovala u Hotel du Parc u Vichyju. Bilo je to sjedište maršala Philippea Petaina i njegove marionetske vlade koja je upravljala, uza nacistički blagoslov, manjim dijelom Francuske. Henry Gaston, unuk slavnog Vuittona, često je boravio u obližnjem kafiću, inače omiljenom okupljalištu Gestapa, a čak je i bio među prvim Francuzima s Petainovim odlikovanjem.

Ferdinand Porsche

Danas je ime Porsche povezano s brzim i skupim automobilima, ali nekad to nije bilo tako. Ferdinand Porsche bio je uvjereni nacist. Kad je Adolf Hitler preuzeo vlast početkom tridesetih godina prošlog stoljeća, Porsche je predložio izradu malog i jeftinog automobila, pravog narodnog automobila. Na njemačkom, volkswagena. Tako je 1934. godine nastala Volkswagenova buba. 

Desetljećima kasnije, buba je jedan od najpopularnijih automobila svih vremena. Procjene kažu da je proizvedeno oko 23 milijuna popularnih buba. U vrijeme nacističke Njemačke, Porsche je imao problema s radnom snagom, a vlasti su mu priskočile u pomoć tako što su u tvornicu u Wolfsburgu slali ratne zarobljenike.

Cristobal Balenciaga

Balenciaga je danas pojam luksuza kad je riječ o vjenčanicama, ali u vrijeme Drugog svjetskog rata odlično je prošao nakon što su nacisti tražili izručivanje svih Židova kako bi dopustili francuskoj modnoj industriji da ostane u domovini. Balenciaga je uspješno poslovao tijekom nacističke okupacije, a veliki uspjeh može zahvaliti i činjenici da je bio odličan prijatelj sa suprugom tadašnjeg španjolskog diktatora generala Francisca Franca.

Hugo Boss

Hugo Ferdinand Boss, osnivač slavne modne marke Hugo Boss, bio je uvjereni nacist i u potpunosti je podržavao Hitlerovu stranku. Kompanija je u svojim počecima proizvodila uniforme za policiju i poštare, ali jedan od prvih većih poslova bila je izrada zloglasnih smeđih uniformi za rane naciste. Kasnije su proizvodili uniforme za Hitlerovu mladež i na kraju su radili već zloglasne crne uniforme SS-a. 

Rockefelleri

Hitlerova fascinacija eugenikom i potragom za savršenim primjercima superljudi nije bila ništa novo u svijetu. Štoviše, u ranom 20. stoljeću polovica svih prisilnih sterilizacija provedeno je u Kaliforniji. Rockefelleri su preko svojih zaklada sudjelovali u svemu tome.

Kasnije se ispostavilo da su oni financirali i Institut za antropologiju, ljudsko nasljeđivanje i eugeniku  u Berlinu. Tamo je radio jedan poznati nacistički doktor po imenu Joseph Mengele. On je tijekom Drugog svjetskog rata ostao zapamćen kao najokrutniji doktor na svijetu zbog njegovih morbidnih pokusa na živim ljudima.

Coco Chanel

Danas je dizajnerica više poznata po torbicama, raskošnim haljinama i već zamornom mirisu Chanel No 5. Mnoge bi ipak iznenadilo da znaju da je ona nekad bila nacistička špijunka. Politika ju općenito nije zanimala previše, ali ju je privlačila moć. Tako je postala ljubavnica časniku nacističke obavještajne službe. Dok je nacisti omogućio dizajnerici luksuzan život, ona je za njega špijunirala po Španjolskoj. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.